Der bliver flere og flere østarbejdere på danske arbejdspladser. Sidste år steg antallet med 10 procent fra 82.625 til 90.875.
Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Dermed er omfanget større end nogensinde, skriver Fagbladet 3F.
- Kurven fortsætter med at stige, og der kommer stadig flere østarbejdere. Der er helt givet penge at spare for arbejdsgiverne, og den dynamik fortsætter, forklarer Søren Kaj Andersen, der er centerleder ved Københavns Universitet til fagbladet.
Fagforeningerne har i mange år kritiseret arbejdsgivere for at spekulere i at underbetale arbejdere fra Østeuropa. Flere arbejdsgivere har forklaret, at de har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft.
Men når arbejdsgivere fortsætter med at ansætte østeuropæere, forsvinder der samtidig job for de nydanskere, der kommer til landet. Det er et problem, mener Socialdemokraternes integrationsordfører, Ole Hækkerup.
- Det er derfor, vi blandt andet har lavet et nyt integrationsudspil, siger han.
I onsdags præsenterede regeringen sit nye integrationsudspil "Alle skal bidrage".
Det har til hensigt at sende flere udlændinge ud på arbejdsmarkedet i stedet for at parkere dem på kontanthjælp eller andre offentlige ydelser.
- Det er fordi, vi gerne vil sørge for, at flere af disse job bliver taget af de nydanskere, der kommer til landet.
- Det er bedre for os som samfund at få nydanskere ud i arbejde med det samme, fordi det også betyder, at integrationen kommer til at fungere meget bedre, når man er i berøring med samfundet, siger Ole Hækkerup.
Hos oppositionspartiet Venstre mener næstformand Kristian Jensen, at den uheldige udvikling hænger sammen med den lave gevinst, mange danskere har ved at komme i job.
- Der bliver vi nødt til at gøre forskellen mellem at arbejde og ikke at arbejde større, siger Kristian Jensen.
Arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri forklarer udviklingen med, at der er flere udenlandske entreprenører på de store byggerier, som især rekrutterer byggearbejdere fra udlandet.
FAKTA: Sådan fordeles østarbejder-boometDanske arbejdspladser benytter i stigende omfang østeuropæiske medarbejdere.
Arbejdsgiverne har sat ny rekord i brugen at østeuropæisk arbejdskraft. Sidste år steg omfanget af østarbejdere med 10 procent, men der er stor forskel på, hvor stigningen er størst.
Det er især i og omkring København, at der er sket en stor stigning, skriver Fagbladet 3F.
Her følger antallet af østarbejdere i 2014 opgjort per landsdel. Den procentvis stigning markeret i parentes:
* Københavns omegn: 13.989 (19)
* København by: 20.191 (17)
* Fyn: 12.731 (17)
* Bornholm: 2243 (17)
* Østjylland: 17.659 (17)
* Vestjylland: 9330 (16)
* Nordjylland: 10.187 (11)
* Sydjylland: 16.972 (10)
* Vest- og Sydsjælland: 8022 (10)
* Østsjælland: 4032 (7)
* Nordsjælland: 6915 (1)
Tallene summer til mere end 100 procent, da personer kan optræde i flere landsdele i løbet af samme år.
Kilder: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og 3F.
/ritzau/