Europa har for første gang siden juli 2009 konstateret et fald i forbrugerpriserne.
Det viser tal, som EU's statistiske kontor, Eurostat, har offentliggjort. Der er tale om et prisfald på 0,2 procent sammenholdt med året før.
Dermed er der officielt deflation i euro-landene.
Prisfaldet skyldes i høj grad oliepriserne, der har været nedadgående i længere tid.
Således var energipriserne i december hele 6,3 procent lavere end for et år siden, og det trækker det samlede indeks nedad.
Priserne på mad, alkohol og tobak var uændrede nøjagtigt som industrivarer, mens serviceydelser steg 1,2 procent i pris.
Forventningen blandt økonomer er, at de faldende priser vil fortsætte et stykke ind i 2015, og dermed øges presset på Den Europæiske Centralbank (ECB).
Her holder man møde 22. januar og vil i den forbindelse formentlig sætte gang i et større opkøbsprogram for at prøve at styrke den europæiske økonomi.
Helge Pedersen, der er global cheføkonom hos Nordea, mener dog også, at opkøbsprogrammet måske først sættes i værk til marts, blandt andet fordi ECB måske ikke har det konkrete program klar om to uger.
- For det andet skal Grækenland til valg 25. januar, altså tre dage efter ECB's rentemøde. Og det er muligt, at ECB vil afvente valgresultatet, før banken beslutter sig for indholdet i programmet, siger Helge Pedersen.
Uanset, hvad ECB-chef Mario Draghi beslutter sig for, forventer chefstrateg Frank Øland, Danske Bank, at presset på de i forvejen rekordlave renter fortsætter.
- Hvis Mario Draghi annoncerer kvantitative lempelser, vil det sandsynligvis presse renterne endnu længere ned.
- Hvis Draghi ikke gør noget, så vil frygten for langvarig deflation tage til, og investorerne vil sikkert søge ly i statsobligationer. Det vil altså også kunne presse renterne nedad, siger han.
ECB's målsætning for inflationen ligger på 2,0 procent, og den er man altså en pænt stykke fra at kunne indfri.
FAKTA: Hvorfor deflation kan være gift for økonomien
Priserne i eurozonen falder. Det er første gang siden 2009, at der er deflation i eurolandene.Europa har for første gang siden juli 2009 konstateret et fald i forbrugerpriserne.
Det viser tal, som EU's statistiske kontor, Eurostat, har offentliggjort. Der er tale om et prisfald på 0,2 procent sammenholdt med året før.
Dermed er der officielt deflation i euro-landene.
* Når priserne stiger, kaldes det inflation. Ordet stammer fra det latinske ord for "oppuste" - og det svarer meget godt til, at priserne bliver pustet op, når inflationen stiger.
Stiger inflationen, kan man købe mindre for en krone - eller sagt på en anden måde: En krone er mindre værd, end den var før.
* Det modsatte - deflation - betyder, at priserne falder. Ifølge Den Danske Ordbog er definitionen på deflation: fald i pris- og lønniveauet med blandt andet en stigning af købekraften til følge.
Deflation i ren form er blot faldende priser. Så længe prisfaldene begrænser sig til en mindre del af økonomien, vil virksomhedernes og forbrugernes adfærd ikke påvirkes, og deflationen kan give højere vækst gennem stigende købekraft.
Deflation bliver først et problem, når prisfaldene rammer mange varegrupper, lønninger og reale aktiver samtidig. I det tilfælde påvirkes folks adfærd, og deflationen kan forstærke en krise, som det skete under den store depression i 1930'erne.
* Når inflationen bliver målt, medregnes alle varer og tjenester, som husholdningerne forbruger. Det vil sige:
- Dagligvarer (eksempelvis fødevarer, aviser og benzin)
- Varige forbrugsgoder (eksempelvis tøj, pc'er og vaskemaskiner)
- Tjenester (eksempelvis besøg hos frisøren, forsikring og lejebolig)
Kilde: Gyldendals Store Danske, Danmarks Statistik, ECB, Danske Bank.