Tibet-sagen, hvor politiet greb ind over for lovlige demonstrationer under et kinesisk statsbesøg i København i 2012 og 2013, skal undersøges igen. Det er afgørende med en grundig afklaring.
Det siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) torsdag. En ny kommission er nedsat, efter at materiale, som Udenrigsministeriet sagde var bortkommet, alligevel fandtes.
Torsdag stod det klart, at et flertal i Folketinget krævede en ny undersøgelsen.
- Vi foreslår at gennedsætte Tibetkommissionen. Vi kan ikke have en ny situation, hvor der er tvivl om, om kommissionen har fået adgang til det materiale, de skal bruge.
Prøv DenOffentlige 2
DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur.
Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.
- Vi vil ikke blande os i, hvordan den arbejder. Det kan gå hurtigt, og det kan tage lang tid.
- Jeg vil opfordre kommissionen til at gøre sit arbejde grundigt. Og trække på de it-eksperter, der er til rådighed, hvis der er brug for det, sagde justitsministeren.
Den allerede gennemførte undersøgelse af sagen kunne ikke placere noget ansvar ud over hos to almindelige betjente. Blandt andet fordi materiale i sagen på højere niveauer ikke kunne fremskaffes. Det har ført til stor kritik.
- Der kan ikke findes to holdninger om, at denne her sag skal afdækkes. Det er noget rod og utilfredsstillende, at der nu to gange er kommet nye ting frem.
- Vi må til bunds i dette her. Det vil klæde os alle sammen bedst, og der kan ikke være en eneste, der har interesse i det modsatte, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om nedsættelsen af en ny Tibet-kommission.
Han ville ikke sige noget om, hvorvidt det får konsekvenser, at beskeder om, at materialet ikke kunne fremskaffes, var usande.
- Jeg kan ikke skrue tiden tilbage, og jeg aner ikke, hvad der er i de her mails. Men det er selvfølgeligt utilfredsstillende. Jeg kommer ikke til at stå og forsvare det, siger Søren Pape Poulsen.
- Når en kommission bliver nedsat, så skal den have de dokumenter, den har brug for.
Overblik: Genfundne mailarkiver genstarter Tibetkommission
Rigspolitiet har for få dage siden pludseligt fundet ældre mailarkiver, som vedrører relevante medarbejdere med forbindelse til Tibetsagen.
Det er mailarkiver, som Tibetkommissionen ikke fik udleveret.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil derfor genåbne kommissionen. Han beklager forløbet, og at han ikke gjorde opmærksom på det på et samråd.
Her kan du læse mere om mailarkiverne:
- 22. maj har Rigspolitiets Koncern it ved en "rutinemæssig kontrol" af servere på politiets netværk fundet et større antal personlige mailarkiver.
- Samlet set er der fundet 678 gigabyte mailarkiver fordelt på 1658 filer og 826 brugere. I størrelse svarer det til langt over hundrede film af høj kvalitet på en streamingtjeneste.
- Mailarkiverne blev oprettet, da størrelsen på de enkelte brugeres mailbokse i det tidligere mailsystem var begrænset til 50 megabyte.
- Det medførte, at medarbejdere, som overskred denne grænse, var nødt til at slette mails fra mailboksen for igen at kunne afsende mails.
- Som alternativ blev medarbejderne tilbudt at flytte mails fra mailboksen over i et personligt arkiv, der blev gemt på en server uden for selve mailsystemet.
- I 2012 blev databegrænsningen på medarbejdernes mailbokse fjernet. Men det var muligt at lægge mails i det personlige mailarkiv frem til en omlægning af mailsystemet i juli 2014.
- Brugernes adgang til mailarkiverne blev samtidig fjernet. Men mailarkiverne blev ved en "beklagelig menneskelig fejl" ikke slettet.
- Mailarkiverne er ikke en systematisk backup af politiets mailsystem.
- Rigspolitiet har ikke været opmærksom på mailarkiverne, da den server, de er placeret på, ligger uden for mailsystemet.
- Endvidere er mailarkiverne navngivet på en måde, så de ikke umiddelbart fremstår som mailarkiver.
- Rigspolitiet orienterede mundtligt Justitsministeriet om mailarkiverne 1. juni.
Kilder: Rigspolitiet.
/ritzau/