Embedsmænd kan fremover risikere at blive kaldt til afhøring om deres rolle i store politiske sager. Det skriver Politiken.
Et politisk flertal på Christiansborg er positivt indstillet over for at lade embedsmænd stille op i såkaldte parlamentariske undersøgelser - et alternativ til de kostbare og tidskrævende kommissionsundersøgelser.
På onsdag holder Folketinget høring om muligheden for at indføre de parlamentariske undersøgelser, der kendes fra Norge.
Her udspørges politikere og embedsmænd i store sager af Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, der består af 12 medlemmer af Stortinget.
- Det vil være fremragende, hvis alle parter, der er involveret i en sag, kan deltage, siger Pia Kjærsgaard, Dansk Folkepartis medlem af Folketingets Præsidium, til Politiken.
Hun mener, at embedsmænd hidtil har været for beskyttede, og at det derfor vil være godt, hvis de offentligt stilles til regnskab for sager, de har haft med at gøre.
Onsdagens høring kommer oven på et år med usædvanlig mange sager, hvor embedsmænd på den ene eller anden måde har bragt deres ministre i problemer.
Venstres medlem af Folketingets Præsidium, Bertel Haarder, mener, at parlamentariske undersøgelser ville have været nyttige både i GGGI-sagen og sagen om Folketingets Retsudvalgs tur til Christiania:
- Du kan forestille dig i det aktuelle tilfælde, hvor en Christian Friis Bach (R) kommer og siger, at han har fået forkert besked af embedsmændene. Så er det jo rimeligt at spørge embedsmændene, siger han til avisen.
- Eller en Morten Bødskov, som jo åbenbart mener, at hans embedsmænd er medskyldige. Så er man jo nødt til at spørge embedsmændene. Det rejser jo så spørgsmålet om deres rettigheder og forpligtelser i sådanne spørgsmål.
Gruppeformand Stine Brix (EL) mener, at det er "relevant" at lade embedsmænd stille op i de nye undersøgelser.
- Vi ser jo en række sager, hvor embedsmændene har spillet en vigtig rolle i de sager, der udfolder sig. Der er vores muligheder jo ret begrænsede i dag, siger Stine Brix.
/ritzau/