"Vi har masser af afgifter rundt om i erhvervslivet, der er indført af den ene eller anden grund. I dag træder flere afgifter hinanden over tæerne. Det vil vi gerne rydde op i," siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) ifølge DR Nyheder. Foto: Kim Vadskær.

Regeringen rydder ud i afgifter med ny vækstpakke

Politik

06/05/2015 12:00

Mikkel Sarka

Regeringens nye vækstplan indeholder flere nye initiativer, der skal sikre vækst i dansk erhvervsliv. Èt af disse er, at der skal bruges 200 millioner på at sænke bøvlede afgifter i erhvervslivet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Punktafgifter

Regeringen lægger nu op til at bruge 200 millioner kroner årligt på at sænke nogle af erhvervslivets afgifter, skriver DR Nyheder.

Forslaget er et led i den samlede vækstpakke, som regeringen onsdag præsenterer i Finansministeriet.

- Det går ud på at gøre det lettere at drive virksomhed i Danmark. Vi har masser af afgifter rundt om i erhvervslivet, der er indført af den ene eller anden grund. I dag træder flere afgifter hinanden over tæerne. Det vil vi gerne rydde op i, siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) ifølge DR Nyheder.

- Derfor har vi afsat 200 millioner kroner om året til at sanere afgifterne, så virksomhederne slipper for bøvl og besvær, siger ministeren.

Helt præcist vil regeringen oprette en pulje på 150 millioner kroner til brug for at sænke afgifterne i 2017. Og derefter stiger puljen til 200 millioner kroner årligt.

Morten Østergaard vil invitere erhvervslivet med til bordet for at finde ud af, hvordan der helt konkret skal ryddes op. 

- Jamen det er jo vanskeligt at forstå, at afgiften på en is afhænger af, om chokoladen er udenpå eller indeni. Og der er et morads af forskellige afgifter, der afhænger af, om fløden bruges til soft ice eller literis, siger Morten Østergaard, der i anledningen af regeringens udspil i dag besøgte ismejeriet Hansen Is i Lyngerup på Sjælland.

Dansk erhvervsliv har længe efterspurgt, at der blev gjort noget ved nogle af de afgifter, der anses for at være bøvlede og en stor byrde. 

Regeringens udspil får da også ros fra den store erhvervsorganisation, Dansk Industri.

- Alle skridt i den rigtige retning er gode. Punktafgifterne i Danmark er meget høje og der er mange af dem, så er der behov for markante lettelser, siger skattepolitisk chef i Dansk Industri, Jacob Bræstrup, og fortsætter:

- I den sammenhæng er det fornuftigt, at regeringen lægger op til at se på de afgifter, som giver uforholdsmæssigt meget bøvl for virksomhederne, men som ikke giver ret mange penge i statskassen, siger han.

Venstre undrer sig

Regeringen skifter kurs og farve som var den en gammeldags screensaver, når det gælder spørgsmålet om punktafgifter.

Sådan lyder det fra Venstre efter, at regeringen ifølge flere medier spiller ud med et forslag om at sænke de såkaldte punktafgifter på visse varer med 200 millioner kroner om året.

Venstre foreslog i efteråret at nedsætte punktafgifterne med 250 millioner kroner, men dengang var der ikke megen lydhørhed fra regeringen, siger Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

- Vi er altid glade, når regeringen lader sig inspirere af Venstres politik. Men det her er jo et godt eksempel på regeringens slingrekurs, siger han.

- Det er kun nogle få måneder siden, at vi spurgte regeringen, om man ville gøre noget i forhold til nøddeafgiften. Det ville man ikke, men det er nu nævnt som et konkret forslag i dag, siger han.

Torsten Schack Pedersen er desuden tvivlende over for, om regeringen har sørget for finansiering til afgiftsnedsættelserne.

- Nu kommer regeringen igen med løfter, hvor man skubber regningen ud i fremtiden. Det har vi senest set med udspillet om elbiler (til en halv milliard kroner, red.), stigende udgifter til asylområdet, og det frygter vi også er tilfældet her, siger Venstres skatteordfører.

FAKTA: Punktafgifter rammer både kaffe og snus

Afgifter på usunde fødevarer eller produkter, der skader miljøet kan blive mindre med regeringens vækstpakke.

Regeringen har bebudet, at den vil sænke nogle af erhvervslivets afgifter med 200 millioner kroner årligt.

Beslutningen er en del af en samlet vækstpakke, som regeringen præsenterer en større del af i onsdag i Finansministeriet.

Afgifterne kaldes "punktafgifter", og det skal nu forhandles med erhvervslivet, hvilke afgifter der skal lempes. 

Se her, hvad punktafgifterne dækker over: 

* Punktafgift betyder, at den danske stat har besluttet, at en bestemt vare skal pålægges en speciel afgift.

* Afgiften opkræves ved indførsel, fremstilling eller omsætning af visse varer. 

* Punktafgifter kaldes også miljø- og energiafgifter, da det i dag fortrinsvis er afgifter, der har en negativ miljø- eller energimæssig påvirkning af samfundet. 

* Det kan eksempelvis være afgifter på batterier, bæreposer, pesticider, og engangsservice. 

* Afgifterne findes også på fødevarer som kaffe, chokolade og te samt nydelsesmidler som cigaretter og snus. 

* Afgiften kan fratrækkes produktet, hvis det sælges i et toldfrit område som eksempelvis lufthavne.

Kilder: Skat 

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.