Danmark bliver ikke centrum for et tagselvbord af sociale ydelser for andre EU-landes borgere.
Det siger Socialdemokraternes EU-ordfører, Mette Reissmann, efter, at tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen har vist, at over 7000 EU-borgere sidste år modtog dansk kontanthjælp.
Tallene for kontanthjælp kommer i kølvandet på en række EU-domme om SU og børnecheck, der årligt ventes at koste den danske statskasse et trecifret millionbeløb.
- Det her er ikke noget, der kommer til at slå bunden ud af vores velfærd. Men det er klart, at vi står med en ny situation med de EU-domme, der er kommet, og derfor er vi gået i gang med at se på, hvordan vi sikrer vores sociale ydelser.
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, beskylder regeringspartierne for ikke at kæmpe for den danske velfærdsmodel i EU.
Et skudsmål, som Mette Reissmann afviser.
- Forskellen på os og Dansk Folkeparti er, at vi ikke er interesserede i at arbejde os hen imod juridiske lussinger ved EU-Domstolen. Vi er rigtig glade for, at man kan arbejde på tværs af grænser. Det er der også mange danskere, der nyder godt af, siger hun.
Spørgsmål: Hvad vil du sige til dem, der ikke rigtig kan finde ud af, om Socialdemokraterne anser det her for et reelt problem eller ej?
- Socialdemokraterne synes, at det er et problem, så længe befolkningen synes, det er et problem, siger Mette Reissmann og fortsætter:
- Og derfor er vi for længe siden gået i gang med at kigge på det. Men der er ingen grund til at gå i panik. Der kommer heller ikke til at være et massivt velfærdsturisme-tagselvbord.
Samme toner lyder fra de Radikales EU-ordfører, Nadeem Farooq:
- Man pisker en stemning op på baggrund af tal, der ikke siger noget om, hvordan det reelt står til. det siger ikke noget om, at langt, langt de fleste østeuropæerne rent faktisk er i arbejde, betaler skat og bidrager til dansk velfærd, siger han.
/ritzau/