Hvert år får 16.000 danskere et nyt knæ eller en ny hofte på grund af slidgigt. Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten er der nu for første gang nogensinde sat tal på, hvad sygdommen samlet set koster samfundet.
Ifølge en ny rapport, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Gigtforeningen, løber prisen op i 18,3 milliarder kroner om året.
- Det er ekstremt dyrt for samfundet - både i form af sygemeldinger, produktionstab, pensioner, medicin og behandlinger.
- Tallene understreger, at der er behov for en langt bedre og mere målrettet indsats på området, siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen, til Jyllands-Posten.
Hun peger på, at det er en af de største folkesygdomme herhjemme, og den er hastigt voksende. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2013 har næsten 900.000 danskere slidgigt, hvor særligt lavtuddannede personer er overrepræsenteret i statistikken.
Jan Hartvigsen, seniorforsker ved Nordisk Institut for Kiropraktik og professor ved Syddansk Universitet, vurderer, at problemet vil vokse, fordi vi bliver flere ældre. Også han savner politisk fokus på den forebyggende indsats.
- Det er en håbløst underprioriteret sygdom i Danmark. Både hvad angår adgang til evidensbaseret forebyggelse og behandling, men også hvad angår forskning på området, siger Jan Hartvigsen til Jyllands-Posten.
Han og peger på, at mindre end en procent af de samlede bevillinger fra Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom går til forskning i muskel- og ledsygdomme, der udgør halvdelen af alle erstatningsgodkendte erhvervssygdomme.
Samtidig er muskel- og ledsygdomme den næstmest udbredte årsag til førtidspension, kun overgået af psykiske lidelser.
/ritzau/