- Dansk økonomi er i fremgang, og der er udsigt til, at fremgangen fortsætter og tager til i styrke.
Sådan lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som i tirsdagens spørgetime i Folketinget brugte sin indledende taletid på at tegne et lyst billede af udviklingen i Danmark.
Udmeldingen kommer, efter at regeringen i sidste uge endnu en gang måtte nedjustere sit skøn over væksten i Danmark. I august regnede finansminister Bjarne Corydon (S) med en vækst på 1,4 procent i år. Det blev i sidste uge halveret til 0,7 procent.
Nedjusteringen understreger, at økonomien ikke er oppe i "fulde omdrejninger", erkender Thorning, som dog lægger vægt på, at der trods alt er vækst i dansk økonomi:
- Og det har der været i et stykke tid, siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:
- Beskæftigelsen er steget med over 20.000 personer siden foråret 2013. Ledigheden er faldet. Konkurrenceevnen er styrket, eksporten er steget, og boligmarkedet har det bedre. Vores økonomi er stærkere nu, end da regeringen kom til, siger Thorning.
Venstres formand Lars Løkke Rasmussen mener til gengæld, at regeringen ikke forholder sig til udfordringerne i Danmark - særligt den lave vækst.
- Statsministeren siger så kækt, at økonomien er stærkere nu, end da regeringen kom til. Mig bekendt så er det danske bruttonationalprodukt i dag lavere, end da regeringen kom til, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:
- Vi har ikke genvundet fuld kraft efter krisen. Og i sidste uge måtte regeringen igen, igen, igen, igen nedjustere skønnet over væksten. Det er formentlig ikke sidste gang. Den plade, vi har hørt hele vejen igennem, er, at nu nedjusterer vi, og så skal det nok komme, siger Løkke.
Ifølge Venstres formand er manglen på vækst i Danmark udtalt i forhold til eksempelvis Sverige:
- Hvis man ser på OECD-tallene, så er situationen den, at en gennemsnits-svensker frem til 2030 bliver en månedsløn rigere end dansker. Og det skyldes en højere svensk vækst, siger Lars Løkke Rasmussen.
/ritzau/