Ældre skal have ordentlig mad, mener socialministeren og Ældresagens direktør efter historien om vakuumpakkede frokostmadder. Her er det køkkenet på OK-Huset Lotte.

Underernærede ældre kan koste sundhedsvæsnet dyrt

Velfærd

05/10/2014 17:44

Nick Allentoft

Kommunens håndmadder til ældre skal være langtidsholdbare, og det betyder vakuumpakket mad. Men det er en skandale, mener flere, for det vil koste sundhedsvæsnet dyrt. Det er mærkværdigt, at kommunerne får en ældremilliard, og så sparer på noget, der er så essentielt som maden, siger socialministeren.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I Faaborg-Midtfyn Kommune har politikerne netop valgt at spare to millioner kroner årligt ved, at hjemmehjælperne ikke længere dagligt skal bruge tid på at smøre rugbrødsmadder hjemme hos de ældre.

Læs alt om Lotte-sagen

Fra årsskiftet får de i stedet én gang om ugen leveret syv vakuumpakkede madpakker. Når den ældre spiser den sidste, kan den derfor være produceret op til ni dage tidligere.

Samme model har man allerede indført i både Nyborg og Esbjerg.

Ældresagen frygter, at de vakuumpakkede rugbrødsmadder vil sprede sig til resten af landet, ligesom det allerede er sket med de ældres daglige hovedmåltid, der typisk skal opvarmes i mikrobølgeovnen.

- Kommunernes jagt på besparelser er gået over stregen, siger Ældresagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup, til Jyllands-Posten.

Rundspørgen fra avisen viser, at seks ud af 10 kommuner i dag leverer langtidsholdbare middagsretter til en uge ad gangen.

Socialminister Manu Sareen (R) tager afstand fra kommunernes nye sparemodel med henvisning til, at kommunerne har fået en milliard kroner årligt - ældremilliarden - til at forbedre de ældres forhold.

- Det er uværdigt at give de ældre vakuumpakkede æggemadder, der skal stå i en uge. Jeg kan slet ikke forstå det, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Avisen har udført sin rundspørge i september. Landets 98 kommuner er blevet spurgt om, hvor ofte de leverer det daglige hovedmåltid ud til visiterede ældre, der bor i eget hjem. 

72 kommuner har svaret, og undersøgelsen viser, at 60 procent af kommunerne leverer mad til en hel uge ad gangen.

Det kan blive dyrt

Det er alvorligt, hvis ældre, der får mad af hjemmehjælperen, mister appetitten af de ni dage gamle, vakuumpakkede måltider nogle kommuner serverer.

Ifølge Socialstyrelsen er hver femte ældre, der modtager mad fra hjemmeplejen, undervægtig i forvejen, hvilket gør dem sårbare overfor sygdomme. Det fortæller professor i klinisk ernæring ved Københavns Universitet Jens Kondrup.

Den sårbarhed kan betyde, at de ældre i højere grad får brug for behandling og hjælp, end hvis de ikke var undervægtige. Og det kan komme til at koste sundhedsvæsnet dyrt.

Kondrup fortæller, at man i Storbritannien har undersøgt, om underernærede patienter koster mere end andre patienter.

- Man undersøgte, hvor ofte de var indlagt, hvor meget medicin de fik, og alle andre udgifter for sundhedsvæsnet i forhold til patienter, der ikke var undervægtige. De patienter, der var underernæret, kostede dobbelt så meget som de patienter, der ikke var underernæret, siger han.

- Merudgifterne gik til ekstra hospitalsindlæggelser og -besøg, og deres medicinudgifter var større, ligesom behovet for hjælpemidler som gangstativer og rollatorer også var større.

Jens Kondrup vurderer, at en sådan undersøgelse i Danmark vil nå frem til et lignende resultat. 

Netop for ældre er det særligt vigtigt, at måltidet er tillokkende, fortæller forskningskonsulent på professionshøjskolen Metropol Jens Kofod, der har forsket i ældres måltider.

- Mange af de ældre bliver ikke sultne som os andre, der går frem og tilbage og er ude hele dagen. De sidder derhjemme, siger han.

Om sovsen dufter af sovs, og kartoflerne er gule, er en vigtig ingrediens, hvis ældre skal motiveres til at spise og dermed holde vægten, mener han:

- Det betyder mindst lige så meget som madens kvalitet. Kvaliteten af maden afhænger af den kontekst, du får den i. Hvem er du sammen med? Hvordan dufter den? Hvordan er der dækket op?

Karen Stæhr, sektorformand i fagforbundet FOA, finder det helt uacceptabelt, at ældre skal vænne sig til, at ægge- og leverpostejmaden til frokosten er smurt for over en uge siden, mens middagen skal opvarmes i mikroovnen.

- Det er uacceptabelt, og jeg kan slet ikke forstå, hvilke hjerner der tænker, at ældre ikke også skal have noget ordentlig lødig kost. Jeg kan simpelthen ikke forstå det.

Karen Stæhr var medlem af Ældrekommissionen og Hjemmehjælpskommissionen, der er kommet med anbefalinger til ældrepleje.

 

Socialminister: Kommuner må forklare ugegammelt ældremad Socialminister Manu Sareen (R) vil tale med store bogstaver over for kommuneforeningen KL, efter at en undersøgelse fra Jyllands-Posten har vist, at seks ud af 10 kommuner kun leverer mad én gang om ugen til de ældre - som så er langtidsholdbart.

- Det er uværdigt, at nogle kommuner har madordninger, der betyder, at ældre får tilbudt vacuumpakkede æggemadder, der har ligget i en uge. Jeg kommer helt klart til at tage det op med KL, siger Manu Sareen.

- Jeg synes, det er mærkværdigt, at kommunerne på den ene side får en ældremilliard, og på den anden side sparer på noget, der er så essentielt som maden. Ældremilliarden blev givet for netop at gøre forholdene bedre for de ældre rundt omkring i kommunerne.

Og ifølge Manu Sareen er besparelsen på madordninger kortsigtet.

- Det kan godt være, at der på kort sigt er en umiddelbar besparelse, men på længere sigt har det den modsatte effekt, fordi det kan gå ud over sundheden hos de ældre, siger han.

Det er alvorligt, hvis ældre, der får mad af hjemmehjælperen, mister appetitten af de ni dage gamle, vakuumpakkede måltider nogle kommuner serverer.

Ifølge Socialstyrelsen er hver femte ældre, der modtager mad fra hjemmeplejen, undervægtig i forvejen, hvilket gør dem sårbare overfor sygdomme. Og det kan komme til at koste sundhedsvæsnet dyrt, siger professor i klinisk ernæring ved Københavns Universitet Jens Kondrup.

Pia Kjærsgaard, værdiordfører i Dansk Folkeparti, kritiserer på bloggen politiko.dk, at Manu Sareen ikke træder i karakter som minister og griber ind over for kommunerne, så de ikke længere kan behandle svage ældre på denne helt uacceptable måde.

Men det bliver der ikke noget af, understreger Manu Sareen.

- Jeg kommer ikke til at gribe ind. Det vil være fuldstændig i modstrid med de ønsker, kommunerne har. Langt de fleste kommuner bruger pengene fornuftigt, og det er glædeligt.

I stedet burde Pia Kjærsgaard tage fat i Dansk Folkepartis kommunalbestyrelsesmedlemmer.

- Pia Kjærsgaard kunne bede sine kommunalbestyrelsesmedlemmer om at tage fat på det her problem, når vi nu har det kommunale selvstyre, siger han.

KL har ikke ønsket at kommentere sagen. 

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.