V om billige boliger: Alle kan ikke bo midt i København

Politik

23/11/2015 22:18

Nick Allentoft

Markedet vil sikre boliger til studerende og ældre, mener Venstre, som vil fjerne krav om almene boliger.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Regeringen vil som led i sit vækstudspil, der blev præsenteret mandag, fjerne kommunernes mulighed for at kræve op til 25 procent almene boliger ved byggeri af nye byområder.

Det udløser kritik fra Danske Studerendes Fællesråd, Enhedslisten og SF, som alle frygter for, at de store byer vil udvikle sig til "rigmandsghettoer" uden boliger til studerende og "almindelige mennesker".

Det bekymrer dog ikke Venstres boligordfører, Britt Bager, som påpeger, at 25 procentreglen kun har eksisteret siden slutningen af februar.

- Vi ønsker også en fornuftig boligsammensætning, men den her 25 procentregel blev indført i 2015, og jeg mener ikke, at dansk boligpolitik lå i ruiner frem til da. Jeg synes, det har fungeret fint, siger hun til Ritzau.

- Vi mener ikke, det er god liberal politik. Vi har ikke noget ønske om at påtvinge bygherrer at sælge til nogen bestemt.

Britt Bager påpeger, at reglen betyder, at kommuner kan tvinge grundejere, som vil omdanne erhvervsområder til boliger, til at sælge op mod 25 procent til de almene boligselskaber. 

Dermed risikerer grundejeren en lavere pris, som i sidste ende kan betyde, at projektet slet ikke bliver gennemført. Det er en problematik, som Ejendomsforeningen Danmark tidligere har advaret imod.

- Det er ikke, fordi Venstre ikke ønsker almene bolige. Vi mener bare ikke, at kommunerne er de dygtigste til at bygge dem. Det kunne lige så godt være private aktører, siger Venstre-ordføreren.

- Jeg mener, at der er billige boliger nok, og jeg mener, det er muligt at få en varieret sammensætning, hvis man bestræber sig på en dialog med interessenterne frem for at regulere.

Britt Bager medgiver, at studerende kan have problemer med at finde en bolig, de kan betale, i landets største byer. Men det er der imidlertid andre løsninger på.

- Det er rigtigt, at der mangler studieboliger i København, og det kommer der nok også til i Aarhus, men så må man søge lidt uden for voldene. 

- Hvis man vil bo i København K. og have en husleje på 3000 eller 5000 kroner, så er det svært. Men det er heller ikke vores ambition, at alle skal det, siger V-ordføreren.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.