"Det er blandt andet små og mellemstore virksomheder inden for håndværksfaget, der mangler noget i ordrebøgerne. Derfor har vi brug for at sikre flere private arbejdspladser, og det kan boligjobordningen," siger skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

Venstre: Det vil genindførelsen af håndværkerfradraget betyde

Politik

28/05/2015 14:00

Mikkel Sarka

Torsdagens politiske debat har budt på diskussioner om en genindførelse af håndværkerfradraget, der bortfaldt fra nytår. Ifølge Venstre vil genindførelsen af fradraget have en positiv effekt for dansk erhvervsliv.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Små- og mellemstore virksomheder vil nyde godt af en genindførels af håndværkerfradraget, ifølge Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

- Det går fremad for de danske virksomheder, men særligt de små og mellemstore har brug for et ekstra skub. Det kan de få med et genindført håndværkerfradrag, siger Torsten Schack Pedersen.

Læs også: Løkke vil kun være statsminister, hvis håndværkerfradraget genindføres 

- Det er blandt andet små og mellemstore virksomheder inden for håndværksfaget, der mangler noget i ordrebøgerne. Derfor har vi brug for at sikre flere private arbejdspladser, og det kan boligjobordningen, siger Torsten Schack Pedersen.

Ordføreren nævner, at bliver boligjobordningen genindført med Venstre tilbage på regeringstronen, så vil ordningen være med til at sikre arbejdspladser i områder uden for hovedstaden og Aarhus, hvor mange af de mindre virksomheder har deres forretning.

- Det kan godt være, at der i storbyerne laves store, offentlige investeringer, men i resten af landet kan vi se, at det stadig halter med beskæftigelsen. 

- Der er forsvundet private arbejdspladser i stort set resten af landet uden for hovedstaden og Østjylland, siger Torsten Schack Pedersen.

Skatteministeriet har tidligere siddet med den store lommeregner og er nået frem til, at det formentlig vil koste 1,6 milliarder kroner at genindføre håndværkerfradraget.

Men Venstre har allerede som en del af partiets samlede finanslovudspil fundet finansieringen til at genindføre ordningen, siger skatteordføreren. 

- Udspillet skaber rum til at sikre skatte- og afgiftslettelser for fem milliarder kroner.

- Vi mener, at det er vigtigere at prioritere sænkede skatter og afgifter, end at lade en af verdens største offentlige sektorer vokse yderligere, konstaterer Torsten Schack Pedersen.

Det kommer dog ikke som en overraskelse, at ordningen har været en god forretning for håndværkerne, når der er givet tilskud til håndværkerfradraget, siger De Radikales viceleder, Sofie Carsten Nielsen. 

- Det har vi gjort i en krisetid, hvor det var nødvendigt at holde hånden under beskæftigelsen, påpeger hun.

Læs også: K vil fordoble permanent håndværkerfradrag

Nu er situationen til gengæld en anden, hvor der er markant fremgang i byggebranchen.

- Den ligger nummer et over de brancher, som er kommet ud af krisen, og er i øvrigt en branche, som skriger på kvalificeret arbejdskraft og arbejdskraft i det hele taget, siger Sofie Carsten Nielsen. 

Ifølge dataanalysevirksomheden NN Markedsdata har landets håndværkere mere end fordoblet deres overskud, siden håndværkerfradraget blev indført af VK-regeringen tilbage i juni 2011.

Siden håndværkerfradraget blev indført af VK-regeringen tilbage i juni 2011 har landets håndværkere mere end fordoblet deres overskud, viser en analyse fra NN Markedsdata.

Fra 2010 til 2014 har håndværkervirksomheder i gennemsnit øget virksomhedernes overskud fra 270.000 kroner til 576.000 kroner før skat - svarende til en stigning på 113 procent. 

- Der er noget, der tyder på, at håndværkerfradraget har haft stor indflydelse på håndværkernes bundlinje. 

- Der har været en god vækst i branchen de seneste fem år, uden at håndværkerne dog vælter sig i penge, siger Ivan Jæger Christiansen, direktør i NN Markedsdata. 

Samtidig med at håndværkervirksomhederne har øget deres overskud, har de også øget deres personaleomkostninger. Det betyder ifølge NN Markedsdata, at virksomhederne har ansat flere medarbejdere. 

Fra 2010 til 2014 har virksomhederne øget deres personaleomkostninger med 19 procent svarende til 790.000 kroner per virksomhed. 

- Håndværkervirksomhederne lader til at geare sig fornuftigt til det opsving, der langsomt presser sig på. 

- Virksomhederne har gradvist øget deres personaleomkostninger i takt med, at der er kommet flere opgaver ind, hvilket betyder, at overskuddet er fulgt med. Jeg vil kalde det kontrolleret vækst, siger Ivan Jæger Christiansen. 

Konservative støtter Venstres ønske om en permanent ordning, mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i første omgang kun bakker op om en ordning, der løber frem til 2018, hvis regeringsmagten ender hos blå blok.

Analysen fra NN Markedsdata baserer sig på regnskabstal fra 3410 håndværkervirksomheder, der har indrapporteret regnskabstal for de seneste fem år.

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.