Når du for eksempel kører for stærkt eller kører over for rødt, kan det koste et klip i kørekortet og en bøde. For hver bøde sendes 500 kroner til Offerfonden og det er blevet til et trecifret millionbeløb til projekter.
Den har til formål at yde økonomisk støtte til projekter, der hjælper ofre for forbrydelser eller trafikulykker.
Men nu viser en gennemgang af regnskaberne fra 2014 til 2017, at der også bliver givet mange millioner kroner til andre projekter, der ikke direkte kommer ofrene til gode. Det skriver DR Sjælland.
Biografreklamer for én million kroner
Offerrådgivningen er en af de organisationer, der har modtaget mange millioner fra Offerfonden. Pengene er gået til blandt andet indkøb af nye mobiltelefoner og tablets til de frivillige, opgradering af organisationens intranet og landsdækkende biografreklamer.
- Det er jo mange penge, når man fx modtager næsten én million kroner til biografreklamer i tre uger. Men vi gør det jo fordi, vi gerne vil nå ud til de mennesker, der har brug for vores hjælp, siger Knut Arild Gulbrandsen, der er landsformand for Offerrådgivningen.
LÆS OGSÅ: BILISTERNE HAR JO RÅD TIL AT BETALE
Han indrømmer dog, at ikke alle pengene fra Offerfonden er brugt lige fornuftigt. Særligt biografreklamerne havde ikke den ønskede effekt.
- Man kan sagtens stille spørgsmålstegn ved den type reklamer. Vi var selv i tvivl om, hvorvidt det var den mest effektive. Men nu har vi prøvet det. I stedet for satser vi nu på Facebook, og det er jo helt andre beløb, siger Knut Arild Gulbrandsen til DR Sjælland.
Offerfonden: Vi følger loven
Hos Offerfonden ser tidligere formand og juraprofessor Eva Schmidt ikke noget problem i, at de har givet penge til nye mobiltelefoner eller reklamer. Fonden har nemlig bare har fulgt loven, siger hun til DR Sjælland.
- Man kan ikke selv søge juridisk- eller psykologisk hjælp. Offerfonden må kun give penge til for eksempel Offerrådgivningen, så de kan blive bedre til at hjælpe ofre, siger Eva Smidt og fortsætter:
- Biografreklamen er jo faktisk et godt eksempel på noget af det, som Offerfonden skal hjælpe med. Den viser jo danskerne, at der er en Offerrådgivning.
Offerfonden har fra 2014 til 2017 støttet omkring 130 projekter, som samlet har fået mere end 121 millioner kroner. Det konservative folketingsmedlem, Naser Khader, undrer sig over måden pengene bliver brugt på.
- Det lyder meget mærkeligt, at pengene er gået til mobiltelefoner, tablets og biografreklamer. Pointen med Offerfonden er jo, at den er til for ofrenes skyld. Det er dem, pengene skal bruges på, siger Naser Khader, der er retsordfører for de konservative til DR Sjælland.
S: Offerfonden fungerer som den skal
Det var den daværende SRSF-regering, der tilbage i 2014 sammen med Enhedslisten stiftede Offerfonden med det formål, at pengene skulle styrke arbejdet
omkring ofre for kriminalitet og trafikulykker.
Fonden har til formål at yde økonomisk støtte til projekter, der hjælper ofre for forbrydelser eller trafikulykker.
Derfor mener Morten Bødskov (S), der var justitsminister, da fonden blev stiftet, heller ikke, at pengene bliver brugt forkert.
- Nye mobiltelefoner, tablets og opgradering af intranet kan sagtens tænkes ind i, at det er værktøjer, der skal hjælpe til med at hjælpe dem, der er ofre for kriminalitet eller trafikulykker, siger Morten Bødskov til DR Sjælland og fortsætter:
- Det er meget vigtigt, at vi har et system, hvor hjælpen kan komme frem til ofrene hurtigst muligt. Og det kan nye mobiltelefoner, tablets, intranet, seminarer og kurser være med til at sikre.
Regnskaberne skal gennemgås
Naser Khader er dog langt fra overbevist om, at pengene lige nu går til de rigtige. Han vil derfor bede sin partifælle og justitsminister Søren Pape Poulsen om en forklaring.
- Når regeringens retsordførere næste gang har møde med justitsministeren, så vil jeg have Offerfonden på dagsordenen. Derudover vil jeg bede systemet om en redegørelse, så vi kan få at se, om pengene er blevet brugt forkert, siger Naser Khader til DR Sjælland.
Den konservative retsordfører er derudover klar til at få set på loven om Offerfonden, så pengene kan overføres direkte til ofrene.
Mere hos DR Sjælland