Vandmiljøet har i en lang årrække indeholdt markant mere kvælstof og fosfor, end myndighederne og politikerne har været klar over.
To nye rapporter fra Aarhus Universitet slår nu fast, at de officielle løbende målinger af næringsstoffer gennem syv år har undervurderet problemerne. Kvælstofindholdet har været i gennemsnit 13 procent højere end hidtil anslået.
Det skyldes ikke kun, som det tidligere har været fremme, en menneskelig fejl i 2017 hos et nyt prøvelaboratorium, ALS Danmark.
Mere om Cheminova-skandalen
Vi har samlet artiklerne om Cheminova-skandalen her.
I stedet har der helt tilbage fra 2010 og frem til 2017 været tale om en markant undervurdering af de tal, som politikerne ellers planlægger ud fra i forbindelse med vandplaner og Landbrugspakken.
Fejlen tilskrives, at det store førende miljølaboratorium, Eurofins, der har haft ansvaret for prøverne, tog en dårligere målemetode i brug uden at orientere om det.
- Jeg er da rystet over, at det kunne lade sig gøre. Der er nogle, der i bagklogskabens klare lys ikke har været deres opgave voksen. Ting der ikke har fungeret i samspillet mellem laboratoriet og Miljøstyrelsen, der har ansvaret for vandmiljøovervågningen og kontrakterne med målelaboratorierne, siger professor Jacob Carstensen fra Institut fra Bioscience ved Aarhus.
Han er med i forskergruppen, der har lavet de nye rapporter.
Ifølge Jacob Carstensen begyndte forskerne så småt at undre sig over, at det støt faldende kvælstofindhold i vandmiljøet ikke fik en større positiv effekt på mængden af alger og udbredelsen af ålegræs.
Tre år i træk blev der i stedet konstateret forværret vandmiljø.
- Vi kunne også se, at vores kvælstof i havmiljøet indtil 2009 fulgte med svenske målinger. Men pludselig så faldt tallene markant i de danske farvande. Det viser sig nu, at det kun skyldtes, at laboratoriet begyndte at bruge en ny målemetode med UV-bestråling, som undervurderer kvælstofindholdet i betydeligt omfang.
Forskerne håber på, at de kan genskabe nogle af de gamle data fra alle de fejlagtige år.
- Vi har et gab på syv år, hvor vi ikke er sikre på kvælstofniveauet, og hvor der samtidig har været mange planer for vandmiljø og landbrug, siger Jacob Carstensen.
- Men skal vi genskabe dataene, kræver det et bedre grundlag, end det der er anvendt i rapporten, så vores genopretning ikke tilfører endnu en stor fejl, siger han.
Grøn forening: Alarmerende Tag alarmerende tal om kvælstof alvorligt og revider Landbrugspakken, siger Danmarks Naturfredningsforening. - Det ryster én, at der gentagne gange kommer oplysninger, der viser, at landbrugspakken hviler på et alt for usikkert grundlag. Og at kvælstofkoncentrationerne nu er undervurderede. Derfor er min opfordring til miljøministeren: tag det nu alvorligt og sørg for at rette op på den misere, der blev lavet i al hast med Landbrugspakken, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, Hun mener, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) straks må sætte sig sammen med partierne bag Landbrugspakken og se, hvordan tingene kan rettes op. - Det vil gavne vandmiljøet og også landbruget. Danmark skal leve op til god økologisk tilstand i vores vandmiljø inden 2027. Alle beregninger viser, at det kun bliver dyrere for landbruget at vente.
Samtidig mener hun, at der bør indfinde sig en vis selvransagelse i Miljø- og Fødevareministeriet og Miljøstyrelsen, der har bestilt de prøver af et privat laboratorium, som nu viser sig at være ubrugelige.
- Der var jo en enorm interesse i at få lavet Landbrugspakken i en pokkers fart, og derfor også i resultater der bakkede den op. Derfor har man måske ikke været så kritisk, som man bør være, når man bestiller så vigtige prøver, og som der skal træffes vigtige beslutninger ud fra, siger hun.