En køkkenkniv er så vigtigt et værktøj, at det let tages for givet. Vi bruger dem til at skære, hakke og snitte alle slags ingredienser under vores daglige madlavning, så det er vigtigt, at vi passer ordentligt på dem.
Ved daglig brug sløves bladet uundgåeligt og slides. Men vidste du, at der er ting, du kunne gøre, som fremskynder processen og gør tingene værre?
Der er flere almindelige fejl, når det kommer til håndtering, opbevaring og vedligeholdelse af køkkenknive, som ikke kun kan beskadige kanten af bladet, men også skabe nogle sikkerhedsproblemer.
Du glemmer at slibe dine knive
Alle knive skal slibes en gang imellem. Dette er tilfældet, selvom du håndterer dem med ekstrem omhu og præcision. Med hver brug og hver kontakt med de bedste skærebrætter sløver du langsomt klingen. Til sidst vil du bemærke, at kniven ikke skærer så let, ofte river genstande i stykker, når du (med kraft) skærer igennem.
Dette vil ikke kun gøre opgaven vanskeligere, det kan også udgøre en sikkerhedsrisiko. Der kræves naturligvis mere tryk, når du hugger med en sløv klinge, hvilket øger risikoen for udskridning og ulykker.
Men før du løber ud for at købe en ny kniv, er det ret ligetil at lære at slibe en kniv, og det kan hjælpe din kniv til at holde i mange år fremover. Du kan enten købe en dedikeret knivsliber - både manuelle og elektriske muligheder er tilgængelige. Eller du kan bruge en slibesten.
I begge tilfælde vil du gerne starte med den grovkornede side og derefter skifte til den finkornede.
Glem ikke også at slibe klingen regelmæssigt, optimalt set før eller efter hver brug for at udglatte små hak i klingen og vil øge den tid, du kan gå mellem fulde slibninger.
Du opbevarer dem forkert
At smide dine køkkenknive løst i en skuffe er en frygtelig vane.
For det første vil knivene sløve og får skader, når de bliver væltet rundt mellem andre genstande i skuffen. Samtidig kan de gøre skade på de andre ting, de ligger sammen med, hvilket faktisk også gælder selve skuffen.
At efterlade knive løse i skuffe er heller ikke helt sikkert. Det er alt for nemt at skære sig selv, mens du roder rundt efter redskaber. Et skarpt blad kan være begravet og svært at få øje på i en travl skuffe.
Undgå denne fejl, og opbevar dine knive korrekt,
En dedikeret knivblok kan holde dine knive adskilt og organiseret - nogle af disse kommer endda med indbyggede knivslibere. Magnetstrimler som holder knivene på plads på væggen er også meget populære. Hvis du har små børn, der løber rundt, kan en opbevaringsblok i skuffen være bedst.
Du smider dem i opvaskemaskinen
Det kan ikke understreges nok - sæt ikke dine køkkenknive i opvaskemaskinen. Den høje varme og fugt kan føre til vridning af metallet samt rust. Derudover vil ethvert træhåndtag svulme og revne. Selve klingen kan også blive sløv af et så aggressivt rengøringsmiddel, som man bruger i opvaskemaskinen.
Det er også en dårlig idé, selvom knivene har polykarbonathåndtag og siger, at de tåler opvaskemaskine. Disse typer knive kan forringes lige så let og kan vise korrosion og rust inden for få ture i opvaskemaskinen.
Vask i stedet omhyggeligt dine køkkenknive i hånden (mens du har handsker på) med varmt sæbevand og en svamp. Hold den altid i håndtaget og tør mod bladets kant. Keramiske knive kan skylles rene under rindende varmt vand, mens kulstofstål blot skal tørres af med en mikrofiberklud. Brug ikke vand på kulstofstål, da dette metal ruster hurtigt.
Sørg også for at tørre din køkkenkniv grundigt, inden du opbevarer den. Lad det ikke lufttørre.
Du bruger et skærebræt af glas eller sten
Der er et stort udvalg af muligheder at vælge imellem, når det kommer til skærebrætter. Materialer omfatter træ, plast, glas og sten. Og selvom nogle ser mere dekorative ud end andre, bør du helt undgå glas- og stenplader - stenmuligheder omfatter granit og marmor
Disse overflader er faktisk hårdere end stålbladet på din kniv og kan derfor gøre den stump ved stød.
Træ- eller plastikskærebrætter vil ikke være så skadelige på dine knive og kan hjælpe med at bladets kant holder længere. Disse muligheder er også mindre glatte i forhold til en glasoverflade, hvilket gør dem mere sikre i brug.
Du bruger den forkerte kniv til at skære de forkerte ting
Knive kommer i alle former og størrelser, og hver type er designet til at passe til forskellige formål. For eksempel er brødknive takkede for at hjælpe dig med at 'save' gennem et skorpebrød, mens en udskæringskniv er lang og slank for at hjælpe dig med at skære kødled i tynde skiver. Nogle knive er også multifunktionelle - kokkeknive kan bruges til at hakke, skære og skære i terninger.
Sørg altid for, at den kniv, du bruger, passer til formålet med det, du skærer. Brug af den forkerte kniv kan potentielt beskadige den og også medførel sikkerhedsrisici. Sørg for, at kniven af samme grund er tilstrækkelig størrelse til jobbet.
Køkkenknive må aldrig bruges til andre formål end tilberedning af mad i køkkenet. Skal du klippe noget rundt i hjemmet, så brug et mere passende værktøj, såsom en saks eller en hobbykniv.
Du skraber med din kniv
Selvom det er praktisk at flytte ingredienser fra skærebrættet til gryden med et hurtigt skrab med kniven, kan det være en dårlig vane.
Hvis bladet trækker mod overfladen af brættet, eller du skraber det mod metalsiden af en pande, sløver du faktisk og beskadiger det. En sådan kontakt hjælper heller ikke dit skærebræt eller andre redskaber.
Du kan enten bruge knivens ryg til at skrabe ingredienser væk, eller købe et dedikeret redskab til at skrabe ingredienser fra dit skærebræt.
Du holder den forkert
Du har måske holdt din køkkenkniv forkert hele tiden. Selvom dette ikke nødvendigvis vil beskadige din kniv, kan det påvirke dens ydeevne, og det kan også være potentielt farligt i brug.
Der er to almindelige måder at gribe en køkkenkniv på. Det første greb til hverdagsbrug er at gribe alle fingre og tommelfinger omkring håndtaget så tæt på bolsteret og hælen som muligt - dette forbedrer din kontrol. Det vigtigste at huske er ikke at have en finger presset direkte langs knivryggen, da dette nemt kan glide.
Den anden grebstype involverer at bruge din pegefinger og tommelfinger til at "knibe" om enden af bladet fra toppen, mens resten af fingrene vikler sig om håndtaget som normalt. Din pegefinger skal bøjes mod bolsteret i stedet for lige, for at skabe et fast greb med tommelfingeren. Dine fingre må aldrig være i nærheden af bladets underside. Dette greb praktiseres ofte af kokke - som jævnligt skifter mellem greb afhængigt af, hvad de forbereder - især når man holder kniven på bladet vandret for at skære noget sideværts, f.eks. filetering af en fisk.
Begge greb er dog fine, og så længe du har fingrene og tommelfingeren langt væk fra bladet, kan du gribe kniven på den måde, det føles behageligt.
Kilde: Tom's Guide