De fleste sætter pris på en pæn og velholdt græsplæne. Men hvordan griber man det an, og plejer den bedst muligt?
Det hjælper Course Manager i HimmerLand, Johnny Kristensen med at blive klogere på. Han har nemlig 5 fifs, du kan bruge til din egen græsplæne.
En velholdt græsplæne bidrager positivt til flere forskellige ting. Både til et indbydende udendørs miljø, og en behagelig atmosfære i din have.
Så drømmer du om en grønnere græsplæne, der får naboerne til at misunde dig, så læs med her.
5 gode fifs til din egen græsplæne
Fat riven
Riv dit græs godt igennem med en god fast jernrive, og få blade, dødt materiale og små grene væk fra plænen.
Mos mosset
Er mos en udfordring, men har du kun lidt mos på din plæne, så kan det fjernes med jernriven, så der bliver et bart område.
Dette skal eftersås med en blanding af muldjord og græsfrø. Blandingsforholdene for dette er 1 del græsfrø, og 10 dele muldjord, og gerne en græsblanding indeholdende rajgræs.
Mos MEGET mos
Har du derimod en plæne med meget mos, kræver det et større stykke arbejde.
Har du en rotorklipper, kan du købe en kniv beregnet til mos projektet. Det er en god ide at krydsskære plænen, da der på den måde kommer meget mos op. Alt dette skal rives sammen og samles op.
Derefter skal plænen klippes i en fornuftig højde (evt. 4 cm.) Herefter kan du lave samme blanding af muldjord og græsfrø – og lave en slags topdressing, så du får det spredt ud over hele din græsplæne.
Regn = gødning
Ved den første udsigt til regnvejr skal plænen gødskes, med en gødning med et højt N - / kvælstof (evt. 18.4.12 NPK) – omkring start april.
At give din plæne kalk, er en skrøne – det anbefales kun at tilføre din plæne det den mangler.
Få lagt en plan
For at holde en flot plæne, skal du gøde den regelmæssigt – altså små mængder hver 2-3 uge. På den måde får du en jævn vækst og der kan klippes græs.
Gøder du for meget ad gangen, får græsset en kraftig vækst i en kort periode og derved skal du høste græsset.
Brug også gerne en jernholdig gødning i løbet af sæsonen – den er med til at hæmme mos vækst.