Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mælkebøtter og 2 andre typer ukrudt, du aldrig må smide i kompostbunken

Hus og have

11/09/2024 04:21

J. Bøgen

Der er grundlæggende konsensus om, at det er en god ting at kompostere, men det er ikke alt, der skal i bunken.

Kompostering er en perfekt måde at omdanne organisk materiale til frugtbar jord for at fodre vores haver og forbedre plæneplejen. Det hjælper ikke kun med at reducere dit køkken- og haveaffald som f.eks. græsaffald, men det er også godt for miljøet.

Og selvom vi måske synes, det er fint at kompostere alt haveaffald, så skal du vide, om du skal kompostere ukrudt. Overraskende nok er der visse ting, du aldrig bør smide på kompostbunken, og der er stadig stor forvirring om, hvorvidt du kan dumpe ukrudt eller ej.

Ukrudt kan være enhver gartners mareridt, især hvis du har invasive typer. Derudover kan ukrudt opsuge værdifulde næringsstoffer i din jord, hvilket påvirker nærliggende planter eller blomsterbede fra at trives. Så efter opgaven med at komme af med ukrudt, virker kompostbunken det oplagte sted at putte dem alle sammen.

Men er dette den bedste mulighed for at skille sig af med dem?

Heldigvis har vi eksperter ved hånden til at kaste lys over dette almindelige dilemma. Så før du smider dit haveaffald på bunken, så læs hellere lige, hvad eksperterne har at sige om det

Japansk pileurt

Japansk pileurt, der er notorisk invasiv, er en hurtigtvoksende busklignende flerårig plante, og enhver husejers mareridt. Den kan blive mere end 2,5 meter høj, vokser med en hastighed på 10 centimeter om dagen og er udfordrende at fjerne.

Faktisk kan det at have pileurt i din have beskadige omkringliggende strukturer eller endda devaluere dit hjem, hvis du forsøger at sælge!

I stedet for at spire gennem frø, spredes japansk pileurt sig dog via jordstængler, der findes i jorden. Det er også hårdfør, overlever varmt og koldt klima - men vokser bedst under fugtige forhold.

Skulle jorden blive forstyrret, kan den sagtens bære fragmenter af den japanske pileurt med sig og få en frisk plante til alt for hurtigt. Derfor er det bedst ikke at prøve at trække disse ud selv og tilkalde en professionel gartner - og så skal du lade være med at smide dem i kompostbunken!

Mælkebøtter

Mælkebøtter er almindeligt haveukrudt og kan forstyrre den frodige tilstand af dine græsplæner. Og selvom du generelt kan kompostere mælkebøtter, skal du bare sørge for, at de ikke har deres rødder fastgjort.

Hvis du komposterer mælkebøtter med deres rødder påsat, vil de have en tendens til at vokse igen med tiden i dyngen, og vil blive sat tilbage i jorden, når du kommer til at bruge den rundt i gården.

Især rød-frø mælkebøtter kan vokse hurtigt, og blomstrer 8 til 12 uger efter frø spirer.

Det er altid bedst at udelade disse helt fra kompostbunken - for at spare dig for besværet.

Snerler

Tilsvarende er snerler en anden flerårigt ukrudt med stærkt invasive rodsystemer. Snerler er kendt for at vokse over en meter om året, med stængler, der kan blive flere meter høje.

Hvis snerler smides i kompostbunken, vil frøene stadig være aktive og vil ende med at sprede rødder i din sunde kompost.

Faktisk er snerler så invasive, at de kan vokse gennem græstørv i din have, så det er bedst at smide dem i en haveaffaldspose.

Hvor lang tid tager det at kompostere ukrudt?

Typisk tager det op til to år at kompostere fuldt ud i en kold kompostbunke. At hakke eller rive ukrudtet i stykker, vil dog få det til at nedbrydes hurtigere.

Andre faktorer, der påvirker nedbrydningshastigheden, er typen af ​​organisk materiale, og om de bliver komposteret i en skraldespand, bunke eller tumlende kompost.

Grundlæggende er kompostering en proces, hvor organisk affald nedbrydes (eller "spises") af naturligt forekommende mikroorganismer som orme. Disse gavnlige insekter nedbryder affaldet og ændrer dets struktur for at skabe et sundt foder til jord, planter og hjemmedyrkede afgrøder.

Kilde: Tom's Guide

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.