“Med tanke på alle de fordele, der er ved at energioptimere boligen, ser jeg det faktisk som et positivt tegn, at så mange boligejere efterspørger mere viden," siger Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi.
Manglende viden står i vejen for energirenoveringer hos mange af landets boligejere. Det er konklusionen på en ny undersøgelse udarbejdet af analysevirksomheden Exometric, der er en del af energi- og rådgivningsvirksomheden NRGi.
I undersøgelsen svarer 29 procent således, at de delvist har tilstrækkelig viden til at energirenovere deres bolig og investere i grønne løsninger - men at de efterspørger mere information om emnet.
Derudover svarer 16 procent, at de føler sig usikker og generelt savner viden.
Ekspert er optimist
Ifølge en ekspert er der dog grund til optimisme. Han ser undersøgelsens resultat, som et tegn på, at mange boligejere har et ønske om at energirenovere.
“Med tanke på alle de fordele, der er ved at energioptimere boligen, ser jeg det faktisk som et positivt tegn, at så mange boligejere efterspørger mere viden. Det tyder på, at lysten til at energirenovere er der, men at der er behov for hjælp til at komme i gang. Og det findes der heldigvis råd for, blandt andet ved at søge vejledning og hjælp hos professionelle fagpersoner,” siger Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi.
Han fremhæver blandt andet, at energirenoveringer kan føre til et lavere månedligt energiforbrug og CO2-aftryk, samt en mere komfortabel bolig.
Forebyg og undgå større skader
Hos forsikringsselskabet Gjensidige ser de også positivt på, at der er en stor interesse for at energirenovere boligen.
Her forklarer skadedirektør Lene Rasmussen, at energirenovering af boligen ofte har en skadeforebyggende virkning, eksempelvis når gamle elinstallationer udskiftes, eller når der installeres nye vinduer, som minimerer risikoen for fugtskader og skimmelsvamp.
“Energioptimering af boligen er ikke kun givet godt ud i forhold til at sænke omkostningerne til energiforbruget. Det kan også være med til at afværge potentielle boligskader, såsom fugtskader med råd og mug og angreb fra skadedyr kan være konsekvenserne af et dårligt isoleret hus, og det beskadiger boligen og forringer dets værdi,” siger Lene Rasmussen.
Boligen skal også til syn
At energioptimering af boligen kan være skadeforebyggende, kan Bo Halm Andersen nikke genkendende til.
Han anbefaler derfor også, at man som boligejer løbende giver sin bolig et grundigt tjek fra tid til anden og energirenoverer sit hus, hvis man har muligheden for det.
"Det er jo ganske almindeligt at få sin bil til syn, men vi tænker sjældent på at gøre det samme med vores huse, selvom et boligkøb ofte er den største investering i vores liv. I det store regnskab er et regelmæssigt tjek af sin bolig en lille udgift set i forhold til de potentielle besparelser og andre fordele man kan hente hjem i form af et lavere energiforbrug og et mere behageligt hjem. Og det gode ved at energirenovere er, at selv små forbedringer kan have stor betydning for din bolig og din pengepung. Og naturligvis også miljøet,” siger Bo Halm Andersen.
Det viste undersøgelsen
Føler du, at du har tilstrækkelig viden til at energirenovere din bolig og investere i grønne løsninger?
Ja, jeg føler mig godt informeret - 34 procent
Delvist, men jeg kunne godt bruge mere information - 29 procent
Nej, jeg føler mig usikker og mangler information - 16 procent
Jeg har ikke overvejet energirenovering eller grønne løsninger - 21 procent
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.102 villa- og rækkehusejere i oktober-december 2023. Respondenternes geografiske tilknytning er fordelt ud over landets 98 kommuner.