Tandklinikken, der er drevet af frivillige tandlæger, tandplejere og klinikassistenter, gør det muligt for socialt udsatte at få gratis tandbehandling.
”Det er et velkendt problem, at mange socialt udsatte går rundt med store tandproblemer og ofte døjer med daglige smerter. Her er det med hjælp fra frivillige lykkes at tilbyde dem en behandling, og ”Børsterne” er således et godt eksempel på, hvordan vi som kommune kan bakke op om et frivilligt projekt, der i den grad gør en forskel,” siger Susanne Koch, der er formand for socialudvalget i Randers Kommune.
100.000 til driftsomkostninger
”Børsterne” har hidtil fået støtte fra Socialministeriet til de årlige driftsomkostninger, men støtten ophører ved udgangen af 2013. På den baggrund har socialudvalget og sundhed og ældreudvalget besluttet at bevilge 100.000 kroner, så ”Børsterne” også efter 2013 har mulighed for at tilbyde tandbehandling til de allermest udsatte borgere.
”Børsterne” er en forening, der består af frivillige tandlæger, tandplejere og klinikassistenter. Den blev oprettet tilbage i 2010, hvor Randers Kommune med støtte fra satspuljen købte en autocamper og ombyggede den til en mobil tandklinik. Siden november 2012 har ”Børsterne” færdigbehandlet 45 personer i den mobile tandlægestol, 27 er stadig i behandling, mens 43 står på venteliste.
Gode tænder er afgørende for sundheden
At tandklinikken er mobil har gjort det muligt for ”Børsterne” at behandle de udsatte der, hvor de kommer. Det har betydet, at mange socialt udsatte, som hidtil har holdt sig langt væk fra det etablerede tandlægesystem og i stedet bidt smerterne i sig, nu er blevet behandlet. Og det er et vigtigt skridt på vejen mod et sundere liv.
”Nogle udsatte borgere har en så ringe tyggefunktion, at de må droppe sund kost som groft brød, frugt og grønt. Det gør det selvsagt vanskeligt at få et sundere liv, og derfor er den frivillige indsats, som ”Børsterne” udfører utrolig vigtig. På kort sigt hjælper de en stor gruppe mennesker af med tandsmerter, og på længere sigt er de med til at skabe fundamentet for en vellykket sundhedsindsats,” siger Aage Stenz, der er formand for sundhed og ældreudvalget.
De 100.000, som socialudvalget og sundhed og ældreudvalget tilsammen bevilger til driftsudgifterne, bliver en fast del af budgettet på de to udvalgsområder. Det vil sige, at ”Børsterne” som udgangspunkt vil få et tilsvarende beløb også i de følgende år.