Når mor og far er på kontanthjælp, ender børnene ofte med selv at havne på passiv forsørgelse, når de bliver voksne. Men forældre og deres børn kan godt lære at forsørge sig selv. Det mener i hvert fald Randers Kommune, der har et bud på, hvordan den negative sociale arv kan brydes.
Arbejdsmarkedsstyrelsen har netop afsat 10 millioner kroner til projektet, der kort fortalt handler om at skabe en ny kultur i de udsatte familier. En kultur, hvor familierne bliver en del af samfundet med arbejde, skolegang og mod på livet frem for at leve et liv præget af social isolation, arbejdsløshed, dårlig økonomi og børn der mistrives.
Hele familien skal løftes
”Jeg glæder mig over, at Arbejdsmarkedsstyrelsen har peget på netop vores projekt, fordi jeg tror på, at vi her har et rigtig godt bud på, hvordan vi kan løse den udfordring det er at hjælpe de mest udsatte familier,” siger borgmester i Randers Kommune, Claus Omann Jensen.
Kasper Fuhr Christensen, der er formand i socialudvalget og ikke arbejdsmarkedsparate, tilføjer:
"Vi har fremlagt et meget ambitiøst projekt, som grundlæggende handler om at bekæmpe social ulighed. Det tror vi på kan lade sig gøre ved, at vi i langt højere grad løfter hele familien i en samlet, koordineret indsats. Nu skal vi i gang, og forhåbentligt kan andre kommuner blive inspireret af de erfaringer, vi gør os undervejs," siger han.
Fritidsjob skal skabe arbejdsidentitet
Som led i projektet kan familierne fx få støtte af et korps af familiementorer og forældrene kan komme på kursus, så de bliver bedre til at strukturere hverdagen, etablere trygge rammer for børnene og støtte op om børnenes skolegang.
Der vil også være fokus på, at familierne deltager i foreningsaktiviteter, at børn og forældre sammen deltager i lektiecafeer og, at de ældre børn får et fritidsarbejde, så de på den måde får skabt en arbejdsidentitet tidligt i livet og lærer, hvad det vil sige at være på en arbejdsplads.
Væk med barriererne
Omkring 25 udsatte familier med børn vil løbende være en del af projektet i Randers. Sammen med hver familie vil der blive lavet en helhedsorienteret plan med fokus på at bryde de barrierer, som familien har i forhold til arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet. Konkret er målet, at mindst 40 procent af forældrene bliver selvforsørgende og mindst 80 procent af de børn, der ved projektets start er fyldt 14 år, begynder eller afslutter en ungdomsuddannelse.
For at nå målet, skal Randers Kommunes forskellige afdelinger arbejde endnu tættere sammen og sikre, at der bliver taget hånd om hele familiens situation. Sådan at både forældre og børn bliver motiveret til at udvikle sig personligt og fagligt.
Projektet i Randers Kommune bliver skudt i gang i løbet af foråret 2014 og løber frem til december 2016. Projektet vil blive forankret i Jobcenter Randers, der har søgt og fået midlerne.
FAKTA
Helhedsindsatser i udsatte familier
Randers Kommune er blandt i alt ti kommuner, som Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold og Beskæftigelsesministeriet har udpeget til at deltage i et forsøg, som skal hjælpe særligt udsatte familier. Der er afsat 91 mio. kr. til indsatsen over de næste tre år, hvoraf det altså er lykkes Randers Kommune at sikre sig de 10 mio. kroner.
Midlerne er en del af aftalen om en reform af kontanthjælpssystemet, der er indgået mellem regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti i april 2013.
I alt 47 kommuner havde ansøgt om at få del i puljen. De ti udvalgte kommuner er: Furesø, Kolding, Silkeborg, Hedensted, Skive, Randers, Lolland, Assens, Brøndby og Thisted.