Aftalen indebærer, at de opgaver, som pædagogerne forudsættes at skulle løse i folkeskolen fremover, kan tilrettelægges med en større fleksibilitet i forhold den enkelte pædagogs arbejdstid.
Tidligt tirsdag d. 19. februar kunne skolechef Torben Bugge fra Randers Kommune og faglig sekretær Tine Honoré fra BUPL Østjylland offentliggøre en ny og langt mere fleksibel og forenklet arbejdstidsaftale for pædagoger på skoler og skolefritidsordninger.
”På Randers Kommunes vegne vil jeg gerne kvittere for, at de faglige organisationer – i dette tilfælde BUPL – har sat forhandlingsviljen og ønsket om at nå et konstruktivt resultat i højsædet. Det lover godt for det fremtidige samarbejde,” konstaterer randersborgmester Henning Jensen Nyhuus.
Tidligere på måneden kunne Randers Kommune således også præsentere en ny arbejdstidsaftale for lærerne og børnehaveklasseledere i kommunen.
Forenklet timesystem
Med randersaftalen mellem kommunen og pædagogerne følger et forenklet timeopgørelsessystem med arbejdsopgaverne fordelt på henholdsvis børnetimer og andre opgaver uden centrale bindinger. Det betyder, at arbejdstiden kan tilrettelægges, så der bliver taget hensyn til forskelligheder og kompleksitet i den enkelte pædagogs arbejdsopgaver.
Og det glæder skolechef Torben Bugge:
”Denne aftale er et vigtigt skridt på vejen til en normalisering af arbejdstilrettelæggelsen i folkeskolen,” fastslår han og tilføjer:
”Jeg vil desuden gerne kvittere for, at pædagogernes organisation har vist modet til at yde et selvstændigt bidrag til fornyelse af folkeskolen i et fremtidsrettet perspektiv. Intentionerne bag lokalaftalen er, at alle børn skal lære så meget, de kan, i en mere sammenhængende og varieret skoledag med udfordringer og trivsel. Pædagogerne vil med den bebudede reform af folkeskolen få en ny og stærkere placering i folkeskolen. Det kræver nytænkning og omstilling, og det ønsker de lokale parter at understøtte med den nye lokalaftale”, siger skolechefen.
Tilfredshed hos BUPL
Også hos Tine Honoré, Bupl Østjylland, er der ligeledes tilfredshed at spore.
”Efter hårde og intense forhandlinger er vi tilfredse med den netop indgåede arbejdstidsaftale i Randers”, siger hun og tilføjer:
”Vi har fået en aftale om arbejdstid for skolepædagoger, hvor vi som faglig organisation har aftalt et markant fundament for det pædagogiske og faglige indhold i skolepædagogernes praksis, der er fleksibelt, nytænkende og fremtidsrettet.
Aftalen lægger tillige til grund, at pædagogers arbejde skal foregå på et reflekteret grundlag og i ligeværdigt samarbejde med andre faggrupper på skolen og at der tages hensyn til kompleksiteten i den enkeltes pædagogs opgavevaretagelse. Det lover godt for udviklingen af fremtidens folkeskole,” siger Tine Honoré.
Aftalen holder budgettet
Skolechef Torben Bugge er glad for, at der – efter et intenst forhandlingsforløb først med lærere og nu med pædagogerne – kan komme arbejdsro til folkeskolerne i Randers Kommune:
”Aftalens ramme er ligesom læreraftalen holdt indenfor byrådets budgetforudsætninger. Dermed er der nu ro både i forhold til økonomien – men endnu vigtigere i forhold til varetagelsen af de undervisningsmæssige og pædagogiske opgaver overfor skolebørnene i Randers Kommune. Set i lyset af regeringens skolereform er der med aftalens indgåelse taget et vigtigt og rigtigt skridt i den rigtige retning, hvor det altså ikke bliver pædagogernes arbejdstidsregler, som vil stå i vejen for deltagelsen i folkeskolernes virke,” slutter Torben Bugge.