I over 200 år har dåsemad fungeret som et kritisk sikkerhedsnet for den globale fødevareforsyning, især i tider med knaphed eller krig.
I de seneste årtier har de dog udholdt et barskt ry som natriumfyldte, næringsfattige versioner af sunde fødevarer.
"Friskt er bedst"-tilhængerne hævder, at konservering ødelægger skrøbelige vitaminer og tilføjer skadelige ingredienser til en ellers sund mad, og de er ikke helt forkert på den. Nogle tomatprodukter på dåse, som pastasauce eller salsa, er fyldt med tilsat sukker og salt.
En anden bekymring over konserves er eksponering for bisphenol A (BPA), et industrielt kemikalie, der bruges i metalemballager til fødevarer som ståldåser og låg. Selvom BPA anses for at være sikkert til fødevarekontakt, har mange producenter fjernet det fra deres konserveringsproces alligevel for at være forsigtigt.
En bemærkelsesværdig juvel blandt de konserverede madvarer er tomater. De kommer i et hav af varianter - stuvet, skåret i tern, krydret, pureret - og lige så, hvis ikke mere, lækre end deres friske modstykke.
Medmindre du dyrker dem i din egen have, er dåsetomater næsten helt sikkert også billigere end friske. Og den bedste del? De kan prale af ernæringsmæssige (såvel som kulinariske) fordele, der kan overtrumfe deres friskere søskende.
Dåsetomater kan være sundere end friske
Det er en myte, at dåsemad altid er højt indhold af salt, og "ingen salt tilsat"-betegnelsen på mange konservesprodukter er blevet allestedsnærværende i de fleste dagligvarebutikker.
Det er gode nyheder, hvis du forsøger at balancere natrium- og kaliumniveauerne nede for blodtrykkets skyld, da tomater er en god kilde til kalium og naturligt lavt natriumindhold.
De er også fri for mættet fedt, kolesterol og almindelige allergener (selvom nogle er decideret allergisk overfor tomater som helhed).
Det er rigtigt, at det høje tryk og den høje varme i denne konserveringsproces ødelægger nogle vandopløselige vitaminer, især C-vitamin, men vidste du, at en af tomatens mest kraftfulde komponenter er nemmere at absorbere efter forarbejdning?
Det er lycopen, antioxidanten, der er ansvarlig for tomaternes rige røde farve og dets beskyttende potentiale mod betændelse og mange sygdomme. Lycopen bliver mere biotilgængelig efter madlavning, så vores kroppe kan få flere gode ting.
Grundlæggende er folk, der spiser mere lycopen-rige fødevarer (som tomater), mindre tilbøjelige til at udvikle de tre største farer ved hjertesygdomme, kræft og diabetes.
Dåser er praktiske og billige
Selvfølgelig kan du ikke bruge dåsetomater til enhver opskrift, men helt ærligt: Nogle af de bedste tomatopskrifter bliver bare bedre, når du bruger den dåsevariant.
Mange kokke synes, at den har en rigere, mere intens smag, da konserverede produkter normalt plukkes på toppen af modenhed. Naturligvis er dåsetomater ideelle til saucer i lagdelte retter som lasagne og enchiladas, men du kan også få mere ud af dem ved at bruge dem i en hjemmelavet tomatsuppe eller grøntsagssaft.
Der er helt sikkert et par forbehold, du skal tage i forhold til tomater i deres friske tilstand, hvorimod sorten på dåse normalt er meget nemmere at bruge. Ingen vask, skæring eller skrælning påkrævet. Plus, du kan vælge størrelsen på dåsetomat, der passer til din opskrift, uanset om den er hel, i tern eller pureret. Du kan ikke slå den bekvemmelighed.
Konklusionen er, at der ikke er noget galt med at bruge dåsemad, især når prisniveauet og hyldestabiliteten hjælper dig med at få de famøse 600 gram grønt om dagen.
Kilde: The Daily Meal