Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Her er svaret på, hvorfor der ikke er pant på vinflasker

Mad og drikke

24/09/2024 07:51

J. Bøgen

Synes du, vi skal indføre pant på ting som vin- og spiritusflasker?

93 procent.

Så stor en del af al den emballage med et pantlogo bliver leveret retur til pantsystemet, så flasker og dåser kan genbruges og genanvendes.

Men selvom Danmark har et af verdens mest effektive pantsystemer, er der stadig nogle ting, der ikke er pant på - og hvorfor er der egentlig ikke pant på ting som vinflasker og syltetøjsglas?

Netop det spørgsmål har en læser stillet TV 2 Kosmopol, og de har fået en forklaring fra Miljøministeriet.

Forskel på genbrug og genanvendelse

Til at starte med er vi nødt til at slå en forskel fast.

For selvom ordene virker til at blive brugt som synonymer af mange, er der altså forskel på genbrug og genanvendelse.

Når vi taler genbrug, betyder det, at et givent produkt bliver brugt igen og igen i sin oprindelige form.

Når vi taler genanvendelse betyder det, at materialerne fra produktet bliver bearbejdet og laves om til noget andet, end det oprindeligt var.

Meget glas bliver for eksempel smeltet om og brugt til at lave ny glasemballage.

Miljøministeriet oplyser til TV 2 Kosmopol, at de fleste emballager i det danske pantsystem bliver omsmeltet og genanvendt til nye flasker og dåser.

Faktisk er det kun cirka hver tiende solgte pantemballage herhjemme, der bliver vasket og brugt til sit oprindelige formål igen. Det er særligt ølflasker, der udgør denne post.

Men hvad så med vinflasker?

Grunden til, at vi så ikke har pant på vinflasker er, ifølge Miljøministeriet, at de allerfleste vinflasker i forvejen sendes retur gennem glascontainere og generelt genanvendes i stedet for at genbruges.

Miljøministeriet medgiver, at genbrug som udgangspunkt er bedre for miljøet end at genanvende, og faktisk er der lige nu forhandlinger i gang i EU om nye krav til emballager.

Her bliver der blandt diskuteret, om der skal laves højere krav for brug af netop genbrugsemballager i forbindelse med salg af ting som vin, læskedrikke og andre former for drikke.

Der virker altså ikke til at være den store tvivl om, at genbrug er bedre end genanvendelse, men det betyder ikke, at alle mener, det er en god idé at indføre pant på vinflasker.

Købmændene siger nej tak

Vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Nielsen, har faktisk tre grunde til, at organisationen ikke mener, pant på vinflasker er vejen frem.

For det første er vinflasker ikke et lige så stort problem som for eksempel dåser, når vi ser på henkastet affald i naturen.

For det andet afleverer langt de fleste danskere allerede deres tomme vinflasker til genanvendelse i stedet for at have dem stående i køkkenet, indtil man får taget sig sammen til at gå ned med pant.

Og for det tredje påpeger Nielsen, at vinflasker ikke bliver genopfyldt, men i stedet bliver knust om smeltet om.

Mener du, der skal indføres pant på ting som vinflasker?

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.