Det er på få år blevet en hel del dyrere at købe hus i Danmark. På blot tre år er den gennemsnitlige kvadratmeterpris steget 14 procent. Prisstigningerne, der lokalt har været betragteligt højere, har fået en god del af de potentielle købere til at udvide boligsøgningen, og det kan virkelig betale sig.
En ny opgørelse fra Boligsiden.dk viser, at der mellem nabokommuner kan være tale om besparelser på kvadratmeterprisen på op til 56 procent. Og det er ikke et særsyn med de store besparelser. I 64 tilfælde er det muligt at spare mere end 25 procent, hvis du krydser en kommunegrænse.
”Besparelser i den størrelsesorden kan få meget stor betydning for en husholdnings økonomi. Hvis du er en familie med to voksne og to-tre børn udgør udgifter til eksempelvis mad, institution og transport en stor del af budgettet, og så kan det være ekstremt svært at få råd til at købe et hus, der kan efterleve de pladsbehov, man har,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og fortsætter:
”Men er man lidt fleksibel geografisk, er det mange steder i landet muligt at få mange kvadratmeter for færre penge uden at skulle flytte til den anden ende af landet. Når vi ser på prishop mellem kommunegrænser, er det, fordi det rent faktisk kan være et overskueligt alternativ for mange at flytte til nabokommunen.”
Største forskelle ved de store byer
Den største forskel ses mellem kommunerne Tønder og Esbjerg, hvor priserne er over dobbelt så høje i den sydvestjyske hovedby. Og lignende besparelser finder man langs kommunegrænserne til Aalborg, Aarhus og Odense. Rykker du eksempelvis til Syddjurs fra Aarhus, falder kvadratmeterprisen på huse 53 procent.
Med en kvadratmeterpris på 25.987 kroner i Aarhus Kommune og en tilsvarende på 12.194 kroner i Syddjurs Kommune er der dermed tale om en gennemsnitlig besparelse på lidt over 1,9 millioner kroner, hvis man køber et hus på 140 kvadratmeter.
”De største besparelser finder du mellem de store byer og omegnskommunerne. Eneste undtagelse er København, hvor prisniveauet i de omkringliggende kommuner ikke daler på samme vis. Der er dog forskelle i hovedstadsområdet, idet niveauet i det centrale København er ekstremt høje. I kommunerne Herlev, Hvidovre, Rødovre og Tårnby ser vi en forskel på mellem 25-30 procent, som har gjort, at hussalget her har fået et massivt løft henover de seneste år. Det samme gælder priserne, og derfor er disse områder nu kun et reelt alternativ for de huskøbere, der har en god økonomi,” siger Birgit Daetz.
Se hele opgørelsen over besparelser mellem nabokommuner på Boligsiden.dk.