Du får nok ikke en ejendomsmægler til at indrømme det, men boligmarkedet i både EU, USA og Kina er presset.
Foreløbigt er der ikke sket et alvorligt knæk, men opstår det, kan det sprede sig hurtigt.
Realkreditrenterne er ikke faldet, som både boligkøbere og -sælgere har sukket efter. Den danske økonomi ser bedre ud end ventet, og den amerikanske er bomstærk. Det er et paradoksalt problem, da vi risikerer, at inflationen vender tilbage, så centralbankerne ikke tør sænke renten.
Det gør mig og Freedom24’s analytikere bekymrede for en potentiel boligkrise i Europa
Uoverkommelige udgifter
De høje renter gør det så dyrt at låne penge, at de månedlige udgifter for boligejere kan blive uoverkommelige, og det reducerer antal potentielle købere.
Finans Danmark udgav i februar tal, der viser et voldsomt fald i bankernes lånetilbud til potentielle boligkøbere på 45 procent, og 10 procent i forhold til samme periode i 2023. Skatterabatten for boliger købt før 2024, satte kunstigt gang i boligmarkedet, og nu kan nedgangen bide sig fast.
Med færre købere tvinges sælgere til at sænke priserne, og det udløser en nedadgående spiral på boligmarkedet.
Boligejere med F3- og F5-lån skal betale væsentligt mere, når deres lån tilpasses. Det fører til, at nogle bliver tvunget til at sælge med tab.
Andre økonomier spøger
Selvom Danmarks boligmarked ser relativt sundt ud, kan et knæk i andre økonomier smitte af. I Kina sænker de allerede realkreditrenterne for at hjælpe en nødlidende ejendomssektor.
Selv om risikoen for en boligkrise er lille, bør du kigge grundigt på dit boliglån og overveje, hvad du kan holde til økonomisk, hvis du køber nyt eller omlægger lånet.
Når de fleste forventer at det går godt, er risikoen for overophedning og inflation desværre stadig til stede.
Hvad nu hvis eksperterne tager fejl? Er din økonomi rustet til ny inflation, og at renten er høj lang tid endnu, eller endnu værre: stiger?