En alvorlig sag om naturhærværk i Kolding har fået stor opmærksomhed, efter at to personer er blevet tiltalt med påstand om fængselsstraf for at fjerne 1.800 kvadratmeter beskyttet natur.
Lars Midtiby, direktør i Danmarks Naturfredningsforening, fortæller til DR, at han mener, tiltalen er fuldt ud berettiget.
Han beskriver hændelsen som et ekstremt eksempel på, hvordan man med vilje ødelægger naturen for egen vinding, hvilket han mener ikke kan være en fejl.
Sender et klart signal
Midtiby er glad for, at både politiet og Kolding Kommune har taget sagen alvorligt, og han ser det som et vigtigt skridt i at sende et klart signal om, at samfundet ikke accepterer naturhærværk.
"Jeg bliver virkelig vred, når jeg oplever, at man går ud og ødelægger natur, som er beskyttet. Det er komplet uacceptabelt," siger han.
Han håber, at sagen vil føre til en bredere offentlig debat om, hvordan naturen behandles, og hvad konsekvenserne bør være, når man begår hærværk mod den. Han understreger, at Danmark har meget lidt natur tilbage, og derfor en særlig forpligtelse til at beskytte den.
En sag "uden for kategori"
Kolding Kommune, som anmeldte sagen til politiet, har tidligere udtalt, at det er en sag, "uden for kategori." Da det er en verserende straffesag, ønsker kommunen ikke at kommentere yderligere på sagen i øjeblikket.
Retssagen er planlagt til februar næste år, og ifølge Midtiby vil den kunne sætte fokus på behovet for en strengere opfattelse af natur- og miljøkriminalitet i Danmark.
Sagen kort
De tiltalte i sagen bor tæt på et beskyttet moseområde, som Kolding Kommune ejer.
Sidste år opdagede kommunen så, at et moseområde ned til åbent vand var gravet væk. I stedet for mose, pilekrat og træer, som der ellers svar før, var der nu anlagt græsplæne ned til vandet.
Ifølge anklageskriftet er der fjernet 1.325 kvadratmeter af den kommunalt ejede mose. Desuden er der anlagt en græsplæne på yderligere 475 kvadratmeter af kommunens grund.
Kilde: Anklageskrift, Sydøstjyllands Politi