Et farligt standpunkt: Gør iPhonen os mere sociale?

12/08/2019 09:22

Hvert år kan vi læse om, hvordan vi forbruger medier som aldrig før, om børn der kan swipe på mobilskærmen før de kan ramme munden med gaflen og hvordan det stigende mobil-forbrug blandt unge giver anledning til bekymring.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sponsoreret indhold

Men hvordan ser det ud, hvis vi giver ordet til de studier, der tegner et positivt billede af den digitale udvikling og spørger:

På hvilke måder har smartphones og sociale medier gavnet os? 

Det er næsten 12 år siden, at Apple revolutionerede mobilmarkedet, da de lancerede den første iPhone. I disse dage gør de sig bemærket igen med iPhone 11 og iPhone Pro Max: De nye iPhone-skud på Apple-stammen. Den nye iPhone 11 kan mere end andre smartphones og har nye tiltalende features. Nye digitale muligheder kendetegner altid de nye iPhones og det gør, at rigtig mange danskere glædeligt stiller sig i kø foran forretningerne, for at få fingrene i en spritny iPhone 11 så snart den lander i butikkerne. Også selvom den mobil, de allerede har, fungerer fint.

Det er særligt danske unge, der foretrækker iPhonen, men smartphones i det hele taget er yderst nødvendig at eje mener stort set alle aldersgrupper. Med de sociale mediers indtog, der i dag anvendes af såvel unge som gamle, er behovet for en iPhone eller smartphone stigende og næsten 90 % af befolkningen ejer en.  70 % af danskeren tilgår nemlig de sociale medier fra en smartphone og den er blevet vores trofaste følgesvend i alt, hvad vi gør. Spørger man danskerne, mener 2 ud af 3, at mobilen har gjort os mere sociale. 

Modsatrettede resultater i studier

Studier fortæller om to modsatrettede tendenser: med iPhones og smartphones  kan vi være mere sociale end tidligere: De giver mulighed for social kontakt med høj frekvens og over lange distancer. Til gengæld kan det også betyde, at vi ses mindre fysisk, og når ansigt-til-ansigt interaktionen forsvinder til fordel for skærmene, kan de øge følelsen af ensomhed.  

En undersøgelse af universitetsstuderende fra januar viser, at høj interaktion på deres smartphones ikke nødvendigvis er relateret til lav trivsel. Vore sociale interaktioner online afspejler derimod i høj grad vores social liv i den virkelige verden, viser studiet. 

Vores digitale socialliv 

Den lette adgang til de sociale medier har gjort noget ved vores socialliv og måden, vi er sammen på. Det har gjort det lettere for bedsteforældre at være i kontakt med børnebørnene og følge med i deres færden. Det har i det hele taget givet et socialt liv til de ældre, der føler sig ensomme (og som har lært at anvende Facebook). Blandt de unge er iPhonen det foretrukne redskab til at være social igennem, når man sidder hjemme på værelset efter skoledagen. De digitale fællesskaber er en måde at være sammen med vennerne på, og selvom det foregår gennem et mobilt device, behøver det ikke at være en dårlig ting.  

Det er naturligvis forældres ansvar, at deres unge har en sund balance mellem det digitale liv og det virkelige. Men hvad forældre kan se som spildtid, kan for den unge være kvalitetstid med vennerne – man er sammen hver for sig.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.