Godt skjult i terrænet ligger Hillerøds nye kombinationsrenseanlæg HCR Syd, og her skal man måske også søge svaret på, hvordan rensningsanlæg kommer til at se ud i fremtiden. Flere større danske kommuner har nemlig planer om rensningsanlæg efter samme forbillede: Anlægget skal kunne indgå i det omkringliggende miljø på en æstetisk og naturlig måde. Og så skal det kunne rense bedre.
”I Hillerød har vi et rensningsanlæg, der er enestående i Danmark. Vores projekt har været ude for en ualmindelig langstrakt sagsbehandling på to år og tre måneder – og derfor meget kort frist til at få udledningstilladelsen i hus,” siger Peter Underlin, CTO Water i Hillerød Forsyning, og fortsætter:
”Problemerne med tilladelserne har meget at gøre med Miljø- Fødevareklagenævnets udflytning til Viborg – og ikke så meget at gøre med det anlæg, vi har fået her i Hillerød. Og det ærgrer mig, at succeshistorien om byens topmoderne og velfungerende rensningsanlæg er mudret til.”
En umulig opgave
Det kan synes paradoksalt, at selvom vandmiljøet i Hillerød bliver forbedret meget, er Hillerød Spildevand meldt til politiet og idømt en bøde. Advokat Henriette Soja, der har speciale i miljøret og er partner i Horten advokatpartnerselskab, har fulgt sagen og udtaler:
”Anlægget har været udfordret af, at det tog Miljø- og Fødevareklagenævnet flere år at afgøre en klage over udledningstilladelsen. Men selvom nævnet skulle bruge flere år på sagen, gav Nævnet uden nogen begrundelse kun Hillerød Kommune og Hillerød Spildevand ét år til at behandle grundlaget for en ny tilladelse. Det kunne man ikke nå på trods af store anstrengelser og inddragelse af massiv og erfaren teknisk bistand på området. Og alligevel anmeldte Miljøstyrelsen, som kendte til sagen, Hillerød Spildevand til politiet uden hverken dengang eller senere at forholde sig til, om Nævnets frist på et år var realistisk og rimelig. Et sådant forløb er ikke hensigtsmæssigt for nogen og kan ramme alle kommuner, regioner og virksomheder.”
Det tog myndighederne to år og tre måneder (december 2015 til marts 2018) at afgøre en klage fra Danmarks Naturfredningsforening (DN), hvorefter Hillerød Spildevand fik ét år til at gennemføre VVM (Vurdering af Virkninger på Miljøet) og opnå udledningstilladelse.
”Normalt tager det mellem to og to og et halvt år at gennemføre alle de analyser, der indgår i VVM, men vi kom rimeligt hurtigt igennem det, fordi vi var godt forberedte. Så vi fik vores udledningstilladelse i allerede i december 2019,” forklarer Peter Underlin. Da var fristen på et år dog overskredet.
Bedre vandmiljø
Selvom HCR Syd kun har været i fuldt ud normal drift siden april i år, kan Peter Underlin allerede nu konstatere, at anlægget årligt kommer til at udlede over 20 tons kvælstof og over 500 kg fosfor mindre end det gamle udtjente rensningsanlæg, samtidig reduceres udledningen af organisk materiale til 60 procent i forhold til tidligere.
”Allerede i 2019, da anlægget var under indkøring, lå vi i den mest effektive halvdel blandt landets mere end 100 rensningsanlæg. Vi kommer til at leve så rigeligt op til udledningstilladelsen allerede i år, selvom vi havde tekniske udfordringer først på året. Jeg er overbevist om, at vi kravler op ad benchmark-listen i 2021,” siger Peter Underlin.
Han forklarer, hvordan projektet omkring Solrødgård voksede frem af den kommunale spildevandsplan fra 2013, mens placeringen allerede var på tegnebordet i 2002:
”Ideen om at bygge et anlæg var allerede på kommunens tegnebord tilbage i 2002, hvor det var planlagt at der skulle bygges et industrirenseanlæg på Solrødgård til håndtering af byens industrispildevand. Industrianlægget var planlagt som et traditionelt åbent renseanlæg med åbne spildevandsbassiner med de gener, et sådan anlæg medføre. Prisen for anlægget var på det tidspunkt estimeret til 225 mio. kr. Det HCR Syd, som vi har i dag, renser både industrispildevand og almindeligt spildevand fra de private men uden de gener, som et traditionelt renseanlæg har,” fortæller Peter Underlin med tilfredshed i stemmen.
HCR Syd er et ikonisk byggeri
”Vi har for nyligt haft vores bestyrelse med i Hillerød for at se nærmere på HCR Syd,” siger Mikael Schultz, der er direktør i Vejle Spildevand og fortæller, at Vejle måske inden for en overskuelig fremtid skal have et nyt centralt renseanlæg, hvilket er en investering på op imod 500 mio. kr.
”Derfor har vi besøgt HCR Syd, der inden for vores felt nærmest er et ikonisk byggeri. Det er uhyre vellykket rent visuelt – og så var det meget inspirerende at se anlægget i drift og opleve, at teknik og arbejdsmiljø også bare spiller.”
Designet af det nye spildevandsanlæg i Hillerød vil – ud over at give et renere vandløb og bedre miljø for naboerne – danne skole i spildvandsbranchen, mener Peter Underlin:
”Der er rigtig mange større kommuner i Danmark, som er i den situation, som Hillerød var i 2013. Byerne er vokset, og spildevandsbehandlingen skal flyttes længere ud. Men vi kan ikke blive ved, medmindre vi kan flytte anlæggene til Sverige. Derfor kommer både teknikere og politikere fra andre spildevandsselskaber og kommuner for at se, hvordan vi har løst det her i Hillerød,” siger han.
HCR Syd går i ét med naturen, og det lugter ikke. Det er et fremtidsorienteret anlæg og enestående i Danmark – indtil videre.