Regeringen sænker afgifter for 720 millioner med DF og R

Politik

12/11/2017 17:17

Nick Allentoft

Sammen med støttepartiet og oppositionspartiet De Radikale har regeringen indgået en erhvervspakke., Overblik her.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale har indgået aftale om en erhvervspakke. Den fjerner blandt andet flere afgifter, der skal gøre det mindre attraktivt at handle over grænsen.

- Aftalen skal hjælpe virksomhederne. Vi vil styrke aktieinvesteringer, turisme og digitalisering, og så indeholder den også en meget ambitiøs grænsehandelspakke. 

- Den skal sikre, at vi har nogle meget stærke virksomheder fremover, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) på et pressemøde, hvor aftalen præsenteres.

OVERBLIK: DISSE VARER BLIVER BILLIGERE

Aftalen sænker og afskaffer 65 forskellige afgifter og afgiftssatser med i alt 720 millioner kroner - blandt andet på nødder, te og regnfrakker. 

- Der er en række lempelser for danskerne i deres hverdag og for dansk erhvervsliv, og det kan man jo kun være tilfreds med, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Derudover annullerer aftalen en række planlagte afgiftsstigninger på grænsehandelsfølsomme varer som chokolade og vin, oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V):

- Det har siden dag ét været en vigtig dagsorden for regeringen at rydde op i virvaret af afgifter, vi har herhjemme. 

- Det betyder nemlig, at danskerne kan beholde flere af deres egne penge, og at virksomhederne ikke skal bruge unødig tid og penge på bøvlet administration af mere eller mindre skøre afgifter.

Aftalen indfører også en aktiesparekonto, der skal gøre det mere attraktivt for danskere at investere i noterede aktier. Regeringen havde spillet ud med, at man skulle kunne sætte 500.000 kroner ind på kontoen.

Men det ville DF ikke gå med til. Derfor starter kontoen med et loft på 50.000 kroner med mulighed for, at det kan stige til 200.000 kroner, hvis partierne bliver enige om det, fortæller DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

- Vores overbevisning er, at aktiemarkedet er overvurderet nu. Derfor skal man være varsom med at opfordre almindelige mennesker til at investere. Så må regeringen prøve at overvise os om, at det er en rigtig god idé.

Brian Mikkelsen glæder sig dog stadig over, at aktiesparekontoen bliver til virkelighed - selv om det bliver i en slankere udgave:

- Danskerne har milliarder stående i opsparede midler. Dem får man nu mulighed for at investere, så virksomhederne kan ansætte nogle flere mennesker, siger han.

Det var et vigtigt punkt for De Radikale at få sænket elvarmeafgiften, pointerer politisk leder Morten Østergaard.

Afgiften er i dag dobbelt så høj som energiafgiften på fossile brændsler til rumvarme, og en nedsættelse fremmer derfor grøn omstilling, pointerer han:

- Det er lykkedes at få sænket elvarme-afgiften. Derfor er det lykkedes at styrke den grønne omstilling.

En del af finansieringen findes via budgetforbedring af DSB og i det økonomiske råderum.

 

FAKTA: Her finder regeringen pengene til lavere afgifter Effektiviseringer i DSB skal være med til at finansiere regeringens erhvervspakke, der sænker flere afgifter.

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale har søndag indgået aftale om en erhvervspakke, der blandt andet fjerner en række afgifter og indfører en aktiesparekonto, der skal gøre det nemt at investere i aktier.

Se her, hvor partierne finder pengene til pakken, der næste år koster 700 millioner kroner stigende til 2,2 milliarder kroner i 2023.

* Forenkling af den økonomiske styring af beskæftigelsesindsatsen

Den nuværende detaljerede styring erstattes af en mere simpel model, hvor statsrefusionen afskaffes og finansieringsansvaret overlades fuldt ud til kommunerne. 

De kompenseres i stedet under ét via budgetgarantien for deres udgifter til beskæftigelsesindsatsen. Det bidrager med cirka 870 millioner kroner.

* Budgetforbedring af DSB

Statens kontraktbetaling til DSB nedsættes i takt med effektiviseringen. Betalingen nedsættes med 207,3 millioner kroner i 2018, 250 millioner i 2019, 320 millioner i 2020 og 380 millioner i 2021.

* Bidrag fra succession til erhvervsdrivende fonde

I finansloven for 2016 blev der afsat 360 millioner kroner årligt til indførelse af succession ved overdragelse af en virksomhed til en erhvervsdrivende fond. 

Aftalepartierne er enige om at disponere 60 millioner kroner årligt af disse midler i 2018 til erhvervspakken.

* Effektivisering af den offentlige erhvervsfremmeindsats

Der skal gennemføres en forenkling og optimering af erhvervsfremmeindsatsen. Det skal som minimum reducere udgifterne med 150 millioner kroner årligt fra 2019 og frem.

* Ændring af renten ved opkrævning af personers skat

Aftalepartierne er enige om at gøre det dyrere at skylde skat til staten. Restskattetillægget forhøjes, og godtgørelsen af overskydende skat nedsættes. 

Dag-til-dag renten og restskattetillægget forhøjes med 0,5 procentpoint fra 2018, mens minimumsgodtgørelsen ved overskydende skat nedsættes til 0 procent fra 2018.

Det forventes samlet at give 0,1 milliarder kroner i 2018 og cirka 0,2 milliarder kroner i 2019 og frem.

* Delvis disponering af grøn pulje

Med afskaffelsen af PSO-afgiften afsatte man en grøn klimapulje på i alt 375 millioner kroner. Aftaleparterne er enige om at disponere 70 millioner kroner i 2019 og 179,7 millioner kroner i 2020.

* Råderummet

Aftaleparterne vil bruge 200 millioner kroner af råderummet i 2018 og fra 2023 500 millioner kroner årligt.

Råderummet måles som udgangspunkt som den vækst i det offentlige forbrug, der er plads til inden for en given periode. 

I øjeblikket opererer politikerne med et råderum baseret på, at der skal være balance i økonomien i år 2024.

Kilder: Regeringen.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.