Forebyggelse af rygproblemer kan give øget livskvalitet, højere produktivitet og spare mange sundhedsudgifter – så hvorfor tøver vi?
Mærk lige efter et øjeblik, har du ondt i ryggen i dag? Kig dig omkring i kontoret, er der andre som har ondt i ryggen? Tænkte det nok! Du er ikke alene, for ondt i ryggen er en folkesygdom. Og det er vel bare en naturlig konsekvens af, at vi gik fra bruge al vores tid på at jage og samle føde til at sidde stille, ik? (plus selvfølgelig at den gennemsnitlige levealder er mere end fordoblet siden jager/samler tiden).
Men måske behøver det ikke være sådan.
Nærmest ubrugt evidens i fysisk arbejdsmiljø kan forbedre livskvaliteten og spare samfundet mange penge, men alligevel går det trægt med at komme i gang. Det er der flere grunde til.
Alle har hørt, at forebyggelse er godt, og når der regnes på det indenfor en lang række områder – sundhed, sociale forhold og arbejdsmiljø viser der sig et entydigt billede: Det kan næsten altid betale sig at forebygge fremfor at behandle – især ved nuværende renteniveau! Så hvorfor gør vi det ikke i højere grad?
Derfor glipper forebyggelse:
- Vanens magt:
- Kassetænkning og principal agent problemer:
- Der tænkes for kortsigtet:
- Manglende viden:
- Men der er også håb:
- 79 procent af de ansatte i den offentlige administration beskriver deres arbejde som mest stillesiddende.
- 93 procent angiver, at de har et arbejde, som ikke kræver fysisk anstrengelse.
- 44 procent af de ansatte i administrationen arbejder ved en computer det meste af arbejdstiden.
- 60-80% oplever en eller anden form for rygsmerter i løbet af livet
- Personer med rygsmerter har flere sygedage end personer uden sygedage
- Personer med rygsmerter lever i gennemsnit kortere end dem uden rygsmerter
- Derudover giver rygsmerter øget chance for depression og der er en overrepræsentation af folk med rygsmerter på førtidspension.