Fagforeninger slår alarm: Offentlige chefer fyrer de syge

Ledelse

27/07/2015 11:35

Nick Allentoft

Hjemmehjælpere med dårlig ryg og skolelærere med stress skal ikke regne med lang tid i sygesengen, før de risikerer en fyreseddel. KL afviser.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sådan lyder det fra en lang række fagforeninger, som nu slår alarm. Det skriver Avisen.dk.

Danmarks Lærerforening, FOA’s Social- og Sundhedsafdeling, Dansk Sygeplejeråd, Jordemoderforeningen og HK Kommunal siger alle til Avisen.dk, at de kommunale og regionale arbejdsgivere er blevet hurtigere til at fyre medarbejdere, der er langtidssyge.

Palle Nielsen er formand for FOA SOSU og repræsenterer 17.500 SOSU’er i Københavnsområdet.

- Vi kan se, en voldsom stigning i antal opsigelser på grund af sygdom, siger han.
I første halvdel af 2015 er der sket en tredobling i forhold til får år tidligere, fortæller han til Avisen.dk, men erkender, at de ikke ved, hvor lang tid de ansatte har været syge.

- Vi bruger rigtig meget tid på de her sager. Når jeg snakker med sagsbehandlerne, så oplever de, at arbejdsgiverne er blevet hurtigere på aftrækkeren, siger Palle Nielsen.

Reformen af sygedagpenge fra 2014 betyder blandt andet, at en syg medarbejder nu kan koste den offentlige arbejdsgiver ca. 7.000 kroner mere om måneden efter 22. uge.

Samtidig er der kommet krav om at sætte tidligere ind med samtaler og køreplaner for den syge.
I de fem fagforeninger har alle en oplevelse af, at samtaler, der egentlig skal hjælpe den syge med at finde tilbage til arbejdet, kan have en bagside.

I Kommunernes Landsforening er formand for løn- og personaleudvalget Michael Ziegler helt uenig i fagforeningernes vurdering.

- Kommunerne er bestemt ikke blevet hurtigere til at fyre syge. Tværtimod oplever jeg, at er de meget opsat på, at fastholde medarbejdere og hjælpe de syge tilbage på arbejde. Meget af det handler om tidlig indsats, og derfor er man tidligt ude i en dialog med den sygemeldte, siger Michael Ziegler, der til daglig er borgmester i Høje-Taastrup til Avisen.dk.

Thomas Lund, der er seniorforsker på Marselisborg Centret og ekspert i sygefravær kan sagtens genkende fagforeningernes oplevelse af, at sygedagpengereformen har betydning for håndteringen af langtidssyge.

- Spillerummet er nu kun 22 uger i stedet for 52, så arbejdspladsens kompensation ryger altså noget tidligere end før. Det gode er, at det lægger op til at komme i gang med noget i en fart, og det er der god grund til, siger han til Avisen.dk.

- Men i praksis betyder det også, at man er mere bekymret for, hvordan det kan gå i nogle af de her sager. Hvis man er usikker på, om det kommer til at koste mere, så er den nemme løsning at iværksætte en tidlig afskedigelse. Den tendens kan vi godt se, siger Thomas Lund til Avisen.dk.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.