Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Er den tredjehypppigste årsag på verdensplan - og Danmark ligger helt i bund, når det kommer til behandling

Sundhed

09/09/2024 12:41

J. Bøgen

Sygdommen er den tredjehyppigste dødsårsag i Verden og forventes at koste verdensøkonomien over 4 billioner dollars frem mod 2050.

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL – også kendt som kronisk bronkitis) påvirker hvert år mellem 300 millioner og 400 millioner mennesker verden over med store menneskelige og samfundsmæssige omkostninger til følge.

Sygdommen er således den tredjehyppigste dødsårsag i Verden og forventes at koste verdensøkonomien over 4 billioner dollars frem mod 2050.

Det viser en ny rapport, forfattet af Instituttet for Fremtidsforskning i forbindelse med lanceringen af et dataværktøj, Respiratory Health Initiative, der indekserer forebyggelses- og behandlingsindsatsen på tværs af 34 lande.

Danmark i bund

Det nye indeks afslører, at Danmark ligger helt i bund på en række væsentlige parametre.

Danmark har den højeste sygdomsbyrde blandt alle lande og den næsthøjeste dødsrate ved KOL, kun overgået af Kina. Det skyldes blandt andet, at vi er for længe om at diagnosticere og at vi har for få specialister på området. 

Et af de væsentlige problemer, som rapporten peger på, er den generelle mangel på finansiering. KOL tegner sig for en betydelig del af sundhedsudgifterne.

I EU udgør luftvejssygdomme cirka 6 procent af det årlige sundhedsbudget og KOL tegner sig for 56 procent af de samlede omkostninger forbundet med luftvejssygdomme.

Samtidig er beløbet til at håndtere byrden af ​​KOL uforholdsmæssigt småt, da kun 0,1 % af EU4Health-programmet for 2021-2027 er allokeret til kroniske luftvejssygdomme.

“En indsats med KOL vil gøre en stor forskel for samfundsøkonomien og borgernes livskvalitet. I bund og grund kan man forebygge og undgå KOL fuldstændigt. Særligt i et rigt land som Danmark. Desværre viser vores indeks, at der mangler kendskab og fokus på sygdommen. Under halvdelen af landene i indekset har en strategi, kun fire har retningslinjer for behandling, så der er virkelig plads til forbedring,” forklarer Bogi Eliasen, som er Director of Health ved Instituttet for Fremtidsforskning.

Håber på mere effektive tiltag

Med det nye værktøj, som er udviklet i samarbejde med et uafhængigt ekspertudvalg, håber Instituttet for Fremtidsforskning at gøre det nemmere for politiske og sundhedsfaglige interessenter at vurdere indsatser og dermed udvikle mere effektive tiltag. 

“Vi har samlet erfaringer og hele 1500 datapunkter på, hvordan de 34 OECD-lande håndterer KOL i et indeks med en dedikeret rapport for hvert land. Ved at gøre den frit tilgængelig, giver vi de enkelte landes sundhedsfaglige myndigheder overblik og indsigt. Forhåbentligt inspireres de til at udforme nye politiske tiltag og implementere den mest effektive praksis,” forklarer Bogi Eliasen, som er Director of Health ved Instituttet for Fremtidsforskning.

Indekset og den ledsagende rapport, som er lavet med støtte fra Sanofi og Regeneron, blev præsenteret på European Respiratory Summit i Wien den 7. september.

For mere information om KOL-indekset og for at få adgang til rapporten kan du besøge respiratoryhealth.org.

Mest Læste

Annonce