Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Professor slår fast: Sådan ved du. om du er for syg til at tage på arbejde

Sundhed

22/10/2024 04:39

J. Bøgen

Der kommer ikke noget godt ud af, at du tager afsted, hvis du burde blive hjemme!

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Skal, skal ikke?

Hvis man laver en rundspørge blandt alle arbejdende danskere, er der nok lige så mange holdninger til, om man kan tage syg på arbejde, som der er respondenter.

Men en ting er holdninger - noget helt andet er videnskaben og eksperternes anbefalinger.

Og netop en af de sidstnævnte, nemlig professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet Jens Lundgren, forklarer til TV 2, at man skal blive hjemme, så længe man smitter.

Så langt så godt, men hvornår er det så, man smitter mest?

"Du er allermest smitsom, når symptomerne starter. Over tre til fire dage vil antallet af viruspartikler i luftvejene falde, og du bliver mindre smitsom, jo længere tid der går, efter symptomerne er startet," siger professoren til TV 2.

Lettere symptomer betyder ikke, du skal tage afsted

Mange vil så måske tænke, at man skal se at komme afsted, når symptomerne begynder at blive mildere, men det er altså ikke en god idé.

Det handler mere om, hvorvidt man faktisk er helt fri for symptomer, forklarer Jens Lundgren.

Som eksempel nævner han, at hvis man er syg med feber, og den så forsvinder, så er man ikke længere smitsom. Det kan godt være, man render rundt og snotter i ugevis efter endt sygdom, men det er ikke ensbetydende med, at man er smitsom.

Det er dog noget helt andet, hvis man "bare" er ramt af en almindelig forkølelse. Det er nemlig stadig en luftbåren sygdom, og derfor udsætter du dig selv for smitterisiko, hvis du for eksempel rører et dørhåndtag, en smittebærer har rørt ved, for så derefter at klø dig i ansigtet.

Lundgren har desuden en særlig opfordring, hvis man ynder at tage paracetamol for at dæmpe feberen. Det sænker nemlig temperaturen kunstigt, og det betyder, at du stadig teknisk set kan have feber, selvom du måske ikke føler det, og termometeret ikke viser det.

Så hvis du bruger piller til at holde feberen i skak, bør du holde øje med, hvordan din temperatur udvikler sig, når pillerne begynder at fortage sig efter 4-6 timer.

Brug de små grå

Til syvende og sidst er det et spørgsmål om at bruge sin sunde fornuft og de ting, vi lærte under coronapandemien.

For eksempel skal vi holde fast i forståelsen for, at man skal blive hjemme som syg, så man ikke risikerer at smitte andre.

Derudover kan det også være en god idé at vende tilbage til at arbejde hjemmefra lidt oftere - i hvert fald hvis du føler dig det mindste sløj.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.