Gør corona-epidemien dig nervøs eller stresset? Og hvor meget stoler du på din regering under denne verdensomspændende krise?
Danske forskere står i spidsen for et stort, international forskningsprojekt, som skal afdække, hvordan corona-epidemien påvirker os psykisk.
»Vi er nødt til at kortlægge de psykologiske konsekvenser, det har for folk i hele verden at være 'spærret inde' på grund af coronavirussen. Vi ser nemlig tegn på, at epidemien har alvorlige menneskelige konsekvenser - ikke kun for de syge, men for alle, der er berørt i dagligdagen« forklarer Andreas Lieberoth, som er adjunkt på Institut for Kultur og Samfund ved Interacting Minds Centre på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.
Han er tovholder på projektet, som på kort tid har vokset sig til et stort internationalt samarbejde.
Projektet eksploderede på Facebook
Egentlig ville Andreas Lieberoth og hans colombianske kollega blot have lavet en mindre undersøgelse af corona-epidemiens psykiske konsekvenser og sammenlignet resultaterne fra de to lande.
Men da de to forskere bad om hjælp i en Facebook-gruppe for psykologer og adfærdsforskere, var tilbagemeldingerne overvældende.
»Over 200 mennesker fra alle mulige lande støtter op om projektet. Vi har folk fra Uganda, Israel og Bangladesh, som gerne vil hjælpe,« siger Andreas Lieberoth.
Et internationalt studie er blandt andet interessant, fordi det kan gøre os klogere på, hvor forskelligt corona-epidemien påvirker os.
»Nogle steder er den største bekymring, om ens børn kan få mad på bordet. Andre steder fylder det mere, om man overhovedet kan holde ud at være sammen med sine børn,« uddyber den danske forsker, som også regner med, at resultaterne kan bruges præventivt, hvis en lignende epidemi opstår i fremtiden.
Hellere udfylde halvdelen end ingenting
Spørgeskemaet tager lige omkring 23 minutter at udfylde, men det skal man ikke lade sig slå ud af, siger Andreas Lieberoth.
»Når man kun at udfylde halvdelen af spørgeskemaet, er det også fint. Al deltagelse er en stor hjælp,« understreger forskeren.
Andreas Lieberoth regner med, at resultaterne bliver udgivet som et såkaldt ‘Open Science'-projekt, hvor alle landes data kommer til at ligge online og frit tilgængeligt, så både videnskabsmænd, journalister og politikere kan få gavne af dem.
Du kan finde linket til spørgeskemaet i faktaboksen øverst eller ved at klikke her.
Videnskab.dk har under coronakrisen givet medier, virksomheder, organisationer, foreninger og privatpersoner lov til at bringe artikler i deres fulde længde. Du kan læse den originale artikel her.
Foto: Absfreepic