At tage kage på arbejde er lige så skadeligt for kolleger som passiv rygning det advarer Professor Susan Jebb, formand for Food Standards Agency om.
Det skriver Daily Mail.
Professor Jebb, som underviser i kost og befolkningssundhed ved University of Oxford, sagde til Times:
"Hvis ingen tog kager med ind på kontoret, ville jeg ikke spise kager om dagen - men fordi folk tager kager med, spiser jeg dem."
Kage er lig med passiv rygning
"Nu, okay, jeg har truffet et valg, men folk traf et valg om at gå ind på en røgfyldt pub." Hun tilføjede: 'Med rygning er vi efter meget lang tid nået til et sted, hvor vi forstår, at individer skal gøre en indsats, men at vi kan gøre deres indsats mere succesfuld ved at have et støttende miljø. Men sådan har vi det stadig ikke med mad.'
Hun konkluderede, at passiv rygning påfører andre skade og det er præcis det samme med mad, mener hun.
Professor Jebb har også presset på for, at læger skal være mere åbne over for at henvende sig til patienter om deres vægt og tilbyde hjælp til slankekure.
Hun kritiserede mange for i øjeblikket at afstå fra at diskutere emnet.
Vil forbyde fastfood reklamer
Og det er ikke det eneste problem professoren ser. Hun peger nemlig også på at reklamer for junkfood er med til at fede befolkningen op.
"Reklamer betyder, at de virksomheder med flest penge har størst indflydelse på folks adfærd," sagde hun. 'Det er ikke fair. I øjeblikket tillader vi reklamer for kommerciel gevinst uden nogen som helst sundhedskontrol på det, og vi er endt med et fuldstændigt markedssvigt, fordi det, du får annonceret, er chokolade og ikke blomkål." .
Begge disse kommentarer kommer efter Lord Rose af Monewden, formand for Asda, sagde til Times Health Commission i mandags, at arbejdspladser skal gøre mere for medarbejdernes sundhed.
Han spurgte:
"Hvorfor lobbyer vi ikke for at sige, at vi også i den proces som arbejdsgivere har en juridisk forpligtelse til at gøre noget ved vores medarbejderes helbred?"
Personlig holdning
Tal fra den Nationale sundhedsprofil 2021 viser, at 52,6 procent af den voksne befolkning i Danmark er overvægtige (BMI≥25). Andelen af svær overvægt er steget fra 13,6 procent i 2010 til 18,5 procent i 2021.
I en besked tilføjede professor Jebb:
"Jeg vil gerne gøre det meget klart, at synspunkterne i The Times-artiklen ikke er FSA-bestyrelsens synspunkter, og de afspejler heller ikke den nuværende eller planlagte FSA-politik på nogen som helst måde. Jeg indvilligede i at tilslutte mig Sundhedskommissionen i min rolle som akademiker, og kommentarerne blev fremsat i en samtale med The Times og i diskussion med andre panelmedlemmer i Sundhedskommissionen. Som The Times-artiklen påpeger, fremsatte jeg kommentarerne i personlig egenskab, og enhver fremstilling af dem som FSA's nuværende holdning eller politik er vildledende og unøjagtig."