Kolding uddanner politikere

Politik

10/10/2013 14:51

Freja Eriksen

Kandidater til byrådsvalget har en åben invitation til at møde Kolding Kommunes topledelse. Det handler om at imødegå myter og fordomme samt klæde kandidaterne på til god politisk debat.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

“Det betyder, at kandidater ikke falder for myter, men får handlingsprogram og viden med reel fakta. På den måde gavner det både kommunen, som ikke tales ned, men betyder også, at den enkelte kandidat ikke straks får sit forslag skudt ned som et usagligt synspunkt.”

Det fortæller borgmester Jørn Pedersen fra Kolding Kommune, som har valgt at åbne dørene til topledelsen for de partier og kandidater, der ville have et kig ind i kommunens hverdag og virkelighed inden valgkampen begyndte for alvor.

Ifølge borgmesteren løfter denne lokale uddannelse af politikere den politiske debat, men det klæder også kandidaterne bedre på til tiden efter valget.

“I dag handler politik om at agere mere og mere som en professionel bestyrelse for en stor virksomhed. Her er det vigtigt, at politikerne er klædt på til at forstå og varetage den rolle. Det handler ikke om udmøntning, men om at sætte retning og kurs, og så naturligvis om at træffe de beslutninger der skal træffes på et oplyst grundlag, som også viser det politiske råderum,” fortæller Jørn Pedersen.

Direkte kontakt og dialog

Kommunens uddannelse er uformel og frivillig, og der er ingen særlig organisering bag indsatsen, fortæller kommunaldirektør Rikke Vestergaard. Men den uformelle dialog og åbenhed giver mulighed for at afmontere myter.

“Viden forpligter, og derfor er det også en anledning til, at vi kan komme ud over rampen med hvor effektiv og nytænkende en butik, vi driver, og gøre op med nogle af myterne om den offentlige sektor. Vi svarer beredvilligt på spørgsmål fra kandidaterne,” fortæller Rikke Vestergaard.

Hun peger på, at opgaven som kommunalpolitiker er både stor og kompleks, og samarbejdet mellem forvaltning og politikere er vigtig for en god udvikling. Det forudsætter forståelse og indsigt på begge sider, og der er dialogen god.

“Det er vigtigt, at nye kandidater bliver indført i, hvad det er for en organisation og portefølje, de kan komme til at sidde i bestyrelsen for. Det er bestemt også i vores interesse, at de nye kandidater kan ”smage” på hvilken stor og ikke mindst mangeartet organisation, det handler om,” fortæller kommunaldirektøren, der dog også er bevidst om at oplyse mere end at uddanne politikerne.

“Vi gør meget ud af at fortælle, hvor det politiske råderum ligger, og at vi løbende forsøger at strømline organisationen og tænke i nye veje at løse opgaverne på. At det ikke er en støvet mastodont, de kommer til at stå i spidsen for, men en moderne organisation, hvor der fortsat er stor plads til politisk engagement,” siger Vestergaard.

Mere uddannelse ønsket

Debatten om at politikere skal uddannes til at betjene deres poster endnu bedre er åbnet efter et arrangement for nylig, hvor netværket FORUM holdt workshop om uddannelse af politikere. Her talte såvel forskere, topledere og enkelte politikere varmt for mere fokus på den politiske rolle og opgave.

Kolding har praktiseret en form for uddannelse af lokale politikere gennem lang tid, og selv oppositionslederen i kommunen roser den direkte dialog og åbenhed.

“Det har givet vores kandidater viden om den organisatoriske kommunale opbygning og om økonomi og budgetter. Men også indsigt i en verden som før har været fjern, men hvor de engagerede og dygtige embedsfolk talte i øjenhøjde og var indstillet på dialog og forståelse for kandidaternes udgangspunkt,” fortæller Christian Haugk, der er borgmesterkandidat for Socialdemokraterne i Kolding Kommune.

Men uddannelsen medfører også et bedre samarbejde i de enkelte vælgerforeninger, fordi de siddende politikere ikke længere er de eneste med bedre indsigt i den kommunale velfærdsmaskine. Alle kandidater bliver ikke valgt til byrådet, men fortsætter ofte som aktive i politikernes bagland, hvor deres kvalificerede indspark og udfordring af siddende politikere er bedre, når de har været gennem uddannelse.

“I kraft af det store fokus på uddannelse af kandidater og dialogen med forvaltningsdirektører sikres generelt en større viden blandt medlemmer. Først og fremmest i kraft af kandidaterne, men egentlig også i et bredere perspektiv. Det sker bl.a. når vi i forbindelse med budgetforhandlingerne har orienteringsmøde med medlemmerne mellem 1. og 2. behandling af budgettet. Langt flere medlemmer kender i dag terminologierne og opbygningen i kommunen. Ud af det springer naturligvis også en mere kvalificeret debat,” fortæller Christian Haugk, der er meget åben for flere uddannelsestilbud til politikere.

“Jeg kunne sagtens forestille mig, at man lavede en fælles uddannelse på tværs af partier der sikrede en bred og fundamental viden om en kommunes opbygning, om økonomi/budgetter og om det "politiske råderum," siger borgmesterkandidaten mens den siddende borgmester er mere tilbageholdende.

“Byrådspolitikere kommer med vidt forskellig baggrund og indsigt. Jeg synes faktisk, at der er mulighed for uddannelse i både eget, men også i KL regi, som understøtter de behov der kan være,” siger Jørn Pedersen.

Kommunaldirektøren ved dog godt, hvad hun ønsker, og dermed understreger de tre koldingensere vinklerne på en jomfruelig debat.

“Politikere fortjener at blive taget seriøst og det er en vigtig post, at sidde i bestyrelsen for en virksomhed med 7.500 ansatte (KK). Det må man godt blive klædt på til. Det handler jo ikke om ensretning eller manipulation. Men om indsigt og viden,” siger Rikke Vestergaard.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.