Region Syddanmark og Region Hovedstaden indgår en samarbejdsaftale om behandling af patienter, der kræver højt specialiseret behandling. Det drejer sig om patienter, som ikke kan behandles på Odense Universitetshospital, fordi behandlingstilbuddet ikke findes der.
- Med aftalen sætter vi i Syddanmark en tyk streg under, at Rigshospitalet er nummer et hospital i Danmark, når det gælder behandlingen af de mest specielle sygdomme. Et stærkt sygehus i hovedstaden er den bedste garanti for at patienterne får den bedste behandling her i landet i stedet for at skulle rejse udenlands. Ved at samle kræfterne på Rigshospitalet sikrer vi, at også syddanske patienter får hjælp fra de dygtigste eksperter på et dansk sygehus, siger regionsrådsformand i Region Syddanmark, Carl Holst (V).
Vibeke Storm Rasmussen (S), formand for Region Hovedstaden:
- Dagsordenen er at tilbyde så mange patienter som muligt den nyeste og bedste behandling - uanset om de bor i hovedstaden eller i Region Syddanmark. Vi ser frem til en yderst frugtbar alliance mellem hospitalerne, hvor vi samarbejder tæt om forskning og udvikling på tværs af regioner.
Rigshospitalet som national kraftcenter
Rigshospitalet vil med samarbejdet styrke sin position som national kraftcenter for de mest avancerede sundhedsydelser og dermed sætte hospitalet i en gunstig situation i såvel den nationale som den internationale konkurrence
- Med samarbejdet får Rigshospitalet styrket sin position, og dermed står også Danmark stærkere i den internationale konkurrence fremover, siger Vibeke Storm Rasmussen(S).
Politikerne på Christiansborg er netop blevet enige om at finde penge til en avanceret kræftkanon, der skånsomt og effektiv behandler kræftknuder.
- Som jeg tidligere har slået til lyd for, synes jeg at Rigshospitalet må være det rette sted at placere sådan en ny kræftkanon, siger Carl Holst.
De syddanske patienter, der fremover skal behandles på Rigshospitalet, er patienter med meget sjældne sygdomme - for eksempel patienter, der lider af specielle former for blodkræft eller børn, der er ramt af en kræftsygdom.
Det er tanken at udvikle samarbejdsmodeller, så kun dele af behandlingen foregår på Rigshospitalet. Andre dele af behandlingen kommer til at foregå på Odense Universitetshospital(OUH).
Det er også en del af aftalen, at Rigshospitalet og OUH indenfor de specialer, som begge sygehusene har, hjælper hinanden og stiller kapacitet til rådighed, så ventetiden bliver så kort som muligt.
Forskningen og uddannelse skal styrkes
Både Rigshospitalet og OUH har store ambitioner i forhold til forskningen. På de behandlinger, som begge sygehuse foretager, skal der derfor oprettes et samarbejde som styrker sygehusene og gavner patienterne.
På tilsvarende vis er begge hospitaler meget store uddannelsesinstitutioner. Der nedsættes en arbejdsgruppe, som skal se på, hvordan man udveksler personale og kompetencer - herunder særligt hvordan man udveksler speciallæger for at understøtte de højt specialiserede funktioner.
Aftalerne underskrives senest 1. juli 2011 og udløber i 2014.