Det er kun få af de danske kommuner, som har en klar strategi for, hvordan man sender offentlige opgaver såsom ældrepleje, rengøring og kantinedrift i udbud.
Det viser en analyse fra DI Service, som har set på, hvordan de 98 danske kommuners sender opgaver i udbud.
OPS - Få overblik her
Analysen viser, at en tredjedel af de danske kommuner ikke har offentliggjort en plan for, hvilke opgaver der skal sendes i udbud. Kun hver tiende har en udbudsstrategi, der er gældende i dag. Og blot én ud af de otte kommuner, der har en gældende udbudsstrategi, har sat et mål for graden af konkurrenceudsættelse.
82 procent af de danske kommuner har udarbejdet en udbudspolitik, hvilket dækker over retningslinjer for, hvordan et udbud foregår. Men altså blot otte kommuner har en gældende udbudsstrategi. Det vil sige, at hovedparten af kommunerne kun beskriver lovrammerne og de kommunale procedurer for et udbud, men ikke hvorfor de udbyder serviceopgaver, og hvad de gerne vil have ud af samarbejdet med de private leverandører.
Læs også: Kommuner tøver med konkurrenceudsættelse
Udbudsstrategier bør være obligatoriske
Analysen vækker bekymring hos Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI Service.
- DI’s analyse dokumenterer, at der er mangel på planlægning og strategiske overvejelser bag kommunernes udbud af offentlige serviceopgaver. Udbud sikrer, at borgerne får den bedste service til prisen. Derfor går vi glip af velfærdsgevinster, når kommunerne ikke gennemfører udbud, siger Mette Rose Skaksen.
DI - Dansk Industri
Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.
Hun opfordrer regeringen til at gøre det obligatorisk for kommunerne at udarbejde udbudsstrategier.
- Det er vores klare opfattelse, at man kan øge gevinsten ved at sende opgaver ud i offentligt udbud, når man har en god udbudsstrategi. En klar udbudsstrategi giver eksempelvis et bedre grundlag for, at man kan tænke flere opgaver sammen på tværs af flere områder. Det kunne være rengøring, ejendoms- og kantinedrift der samles i ét udbud, siger Mette Rose Skaksen.
Link til analyse: Mangel på udbudsplanlægning i kommunerne
Mere konkurrence på vej
Branchedirektøren glæder sig over, at den aftale om kommunernes økonomi, som KL og regeringen indgik 10. juni, blandt andet indeholder planer om øget konkurrenceudsættelse og mere effektive indkøb.
Det endelige indhold i moderniseringsstrategien bliver først fastlagt ved forhandlinger i efteråret, men i DI vækker det foreløbige program tilfredshed.
- Det er positivt, at regeringen og KL i efteråret vil aftale, hvordan effektive indkøb og konkurrenceudsættelse kan gøre kommunerne mere effektive. Der er et stort potentiale, og vi håber, at det bliver en ambitiøs aftale, der bl.a. indeholder mål for konkurrenceudsættelsen og krav om udbudsstrategier, siger Mette Rose Skaksen.
Læs også analysen ”Konkurrenceudsættelse og effektive indkøb i aftalerne om henholdsvis kommunernes og regionernes økonomi for 2017”