Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Det gode arbejdsliv: Flere generationer er overraskende ens

Arbejdsliv

26/08/2024 13:22

Maria K.

Ny analyse viser, at der er mange ligheder i opfattelsen af det gode arbejdsliv

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Unge og ældre er overraskende ens i deres forventninger til arbejdslivet – både når det gælder balance mellem arbejde og fritid, klimabevidsthed og god ledelse. Det viser tal fra Ledernes generationsanalyse, som offentliggøres i dag i forbindelse med markeringen af 125-året for Lederne som organisation.

Det skriver Lederne i en pressemeddelelse.

Aldrig har så mange generationer været på arbejdsmarkedet samtidig. Fra teenagere i deres første fritidsjob til seniorer, der har valgt at udskyde pensionen. Men hvad betyder det for danskernes forventninger til det gode arbejdsliv nu og i fremtiden? Hvilke krav stiller det til fremtidens ledere og til organiseringen af arbejdet? Hvordan motiverer man medarbejdere i så forskellige livsfaser – og hvilke ønsker og forventninger har generationerne tilfælles? 

Det er spørgsmål, vi har brug for svar på for at imødegå de udfordringer og muligheder, vi som samfund står overfor. Derfor har analyse- og rådgivningsfirmaet Moos-Bjerre gennemført Generationsanalysen 2024 – forventninger til fremtidens arbejdsliv for Lederne, og resultaterne og analyserne leverer helt unik viden. Dels bygger konklusionerne på over 9.000 besvarelser, men derudover giver det helt nye indsigter, at de forskellige generationer er blevet spurgt til forventninger og ønsker på samme tid.

”Analysen kan være med til at skabe nye perspektiver i hele diskussionen om fremtidens arbejdsliv og ledelse til gavn for både virksomheder, ledere og medarbejdere. Tallene viser med tydelighed, at ledelse er en kompleks størrelse, der kræver stærk faglighed, som kan rumme alle generationerne på fremtidens arbejdsmarked,” siger adm. direktør for Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris.

Fælles forventninger

For eksempel er en af de største indsigter i analysen, at generationerne på tværs af alder har meget til fælles i deres forventninger til arbejdslivet, både når det gælder temaer som klima, arbejdsliv, nye teknologier, hybridarbejde og ledelse. Men der er selvfølgelig også forskelle.

Nogle af dem hænger sammen med, hvor vi er i vores karriere eller med den livsfase, vi befinder os i, når det gælder børn og familie. For eksempel viser tallene, at de yngre generationer gerne vil arbejde mere, mens de ældste gerne vil trappe ned. Samtidig er der en forskel i synet på hybridarbejde, hvor den ældste generation – i modsætning til de øvrige – foretrækker komplet fysisk tilstedeværelse på arbejdspladsen. 

”Vi skal som ledere hele tiden dygtiggøre os i ledelsesrollen. En rolle, som på den ene side handler om at balancere mellem det, medarbejderne ønsker og forventer – og så den kommercielle bundlinje på den anden side. I det arbejde er forskellene mellem generationerne vigtig viden, og så viser analysen klart, at generationerne alle ser ansvarlighed, anerkendelse, empati og retfærdighed som centrale lederegenskaber,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Analysen udkommer i forbindelse med 125-året for Lederne som organisation.

Fakta om analysen:

”Generationsanalysen 2024 – forventninger til fremtidens arbejdsliv” er lavet af analyse- og rådgivningsfirmaet Moos-Bjerre.

Analysens datagrundlag er blandt andet baseret på mere end 4.000 spørgeskemabesvarelser fra danskere på det private arbejdsmarked – suppleret med over 1.000 besvarelser fra offentligt ansatte og mere end 4.000 af ledernes egne medlemmer.

Læs hele analysen her!

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.