Hvordan ser dit arbejdsliv ud om 10 år?
Hvis du ikke allerede har tænkt over det, bør du måske begynde nu.
Fremtidsforsker Marianne Levinsen peger på, at vi står midt i en massiv omvæltning på arbejdsmarkedet, hvor især kunstig intelligens (AI) og teknologi vil få stor betydning – både som muligheder og som udfordringer.
Dette skriver Avisen Danmark.
Ifølge Levinsen vil særligt tre områder dominere fremtidens jobmarked: teknologi, forsvar og klima.
På det digitale område er efterspørgslen på kompetencer som programmering, big data og kunstig intelligens allerede stor – og den vil kun stige.
“Den største vækst vil være i det digitale område, både for faglærte og mellemuddannede – fra programmører til maskinmestre og andre med kompetencer inden for digitale løsninger,” siger Marianne Levinsen, forskningschef hos Fremforsk.
Hvem får det svært?
Mens de digitale og teknologiske sektorer boomer, står særligt ufaglærte over for store udfordringer.
Hvis man ikke opgraderer sine kompetencer, risikerer man at blive efterladt, forklarer Levinsen.
“Særligt hvis man ikke er digitalt stærk, kan fremtidens krav være en udfordring. Man vil få store problemer. Vi lever i en digital verden, hvor MitID, kontakt med det offentlige og mange andre aspekter kræver teknologiske færdigheder,” siger hun.
En rapport fra Verdens Økonomiske Forum forudser, at op mod 14 millioner job globalt kan gå tabt eller ændres markant som følge af AI.
Job som sekretærer og kassemedarbejdere nævnes som nogle af de mest udsatte, da deres opgaver let kan automatiseres.
Men selvom nogle job forsvinder, ændrer mange blot karakter.
Det betyder, at vi skal lære nyt. Levinsen opfordrer til, at man fokuserer på de muligheder, der opstår – og ikke kun frygten.