Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hvis du bliver syg på ferien: Hvad er reglerne for erstatningsferie?

Arbejdsliv

02/07/2024 09:53

J. Bøgen

Hvis man bliver syg inden sin ferie, behøver man ikke at starte ferien og kan i stedet anmode om erstatningsferie. Reglerne er dog anderledes, hvis man bliver syg under selve ferien.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Er man som medarbejder uheldig at blive ramt af sygdom, har man ret til erstatningsferie ud fra en række betingelser.

"Man er ikke herre over sygdom, og for en række danskere er det desværre tilfældet under ferien. Bliver man som medarbejder syg før feriens start, skal man sygemelde sig inden begyndelsen af normal arbejdstid på den første feriedag for at få erstatningsferie. Altså skal man gøre, som man plejer ved sygemelding uden for ferien," siger Head of HR Legal Lisbeth Lindorff Riis fra konsulenthuset Azets, der tilbyder virksomheder assistance inden for økonomi, løn og HR-rådgivning.

Bliver man syg under ferien, har man også ret til erstatningsferie. Her skal medarbejder underrette arbejdsgiver i henhold til virksomhedens regler samme dag, samtidig med at man skal dokumentere sygefraværet ved lægeerklæring fra 1. sygedag.

"Det er et krav, at medarbejderen skal dokumentere sygefraværet, men arbejdsgiver kan vælge at give afkald på lægeerklæringen, uden at det får indflydelse på retten til erstatningsferie. Hvis medarbejder bliver afkrævet lægeerklæring, skal arbejdsgiver betale for den," påpeger Lisbeth Lindorff Riis.

Husk karensdage

Ifølge Lisbeth Lindorff Riis udløser de første fem sygedage i hvert ferieår ikke erstatningsferie, da de er karensdage.

"Der er mange, der oplever at blive syge i ferien, når kroppen begynder at slappe af fra den hektiske hverdag. Sygdom i ferien udløser dog ikke automatisk erstatningsferie, da medarbejder først har ret til dette fra den 6. sygedag under ferie. Hvis en medarbejder med ret til 25 feriedage for eksempel bliver syg midt i sin ferie, vil vedkommende således først have ret til erstatningsferie efter 5 sygedage beregnet på hele ferieåret," fortæller Lisbeth Lindorff Riis.

En medarbejder kan ikke kræve, at erstatningsferie placeres direkte efter den oprindelige ferieperiode. Generelt skal erstatningsferie afholdes inden for det samme ferieår. Hvis dette ikke er muligt f.eks. på grund af fortsat sygdom, kan ferien overføres til det næste ferieår. Alternativt kan den ubrugte ferie udbetales, hvis feriehindringen varer hele ferieåret.

Information ved raskmelding

Hvis man som medarbejdere bliver rask igen inden for den planlagte ferie, er der også et par regler til dokumentation, som er vigtige at forholde sig til.

"Når medarbejderen bliver rask igen, er det vigtigt, at arbejdsgiver bliver informeret om, hvorvidt vedkommende ønsker at afholde resten af ferien eller begynde på arbejde igen og udskyde ferien til bedre tider, fordi ferieplanlægningen måske alligevel er gået i vasken," siger Lisbeth Lindorff Riis.

Erstatningsferie er kun mulig i forbindelse med medarbejderens egen sygdom og gælder ikke børn eller en ægtefælle, der er blevet syg inden eller under ferien.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.