Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Undersøgelse viser: Så meget kaffe hælder vi ned, når vi er på arbejde

Arbejdsliv

20/09/2024 05:25

J. Bøgen

Jeg tror, jeg står for mindst halvdelen af redaktionens samlede indtag ...

Når arbejdsdagen er i fuld gang, og tempoet på kontoret stiger, er det for mange danskeres vedkommende en kaffepause, der giver det nødvendige pusterum.

En pause, der ikke kun er social, men også en mulighed for at genoplade kroppen med koffein.

En undersøgelse, foretaget af Norstat for fagforeningen Business Danmark, giver et detaljeret indblik i, hvor mange og hvor meget danske lønmodtagere benytter sig af denne populære stimulans i løbet af arbejdsdagen.

Næsten 3 af 4

Af undersøgelsen fremgår det, at næsten tre ud af fire (73 procent) nyder mindst én kop kaffe i arbejdstiden. Mænd (78 procent) tenderer til at drikke mere kaffe end kvinder (68 procent), og der er en jævn fordeling over aldersgrupperne.

En stor portion af kaffeentusiasterne (49 procent) indtager mellem 3 og 5 kopper dagligt, hvilket indikerer, at kaffe er en vigtig del af arbejdsdagen for mange.

Tallene overrasker ikke Tobias Bai, formand for arbejdsmiljøudvalget i Business Danmark, som samtidig hejser et flag for indtagelsen af mængden af kaffe.

"Man skal nyde kaffe, som med alt i livet, med måde og omtanke, særligt med tanke på dets indflydelse på vores væsentligste hvile - søvnen, siger han. Kaffen giver et nødvendigt løft, men dens timing og mængde skal overvejes. På arbejdspladsen kan en velplaceret kaffepause virke som et nødvendigt energiboost, der skærper sindet og forbedrer koncentrationen, men at indtage flere kopper lige inden man skal sove, er knap så hensigtsmæssigt," siger han.

Arbejdsmiljøformanden tror dog på, at de fleste kender virkningen heraf og doserer herefter.

"Det synes, at de fleste lønmodtagere er velbevidste om, at for meget kaffe, især tæt på sengetid, kan gøre det vanskeligt at falde til ro og få den nødvendige hvile, der kræves for at møde en ny dag med fornyet energi. Der er naturligvis også de der føler, at det de sagtens kan sove efter flere kopper kaffe om aftenen, men at kunne falde i søvn, er ikke det samme som at det ikke påvirker ens søvn negativt," siger han.

Energidrikke vinder frem

Når det kommer til energidrikke, viser undersøgelsen, at disse er mindre populære i arbejdstiden. 16 pct. af de danske lønmodtagere drikker af og til energidrik på jobbet, med en overvægt af de unge, hvor hele 33 pct. drikker dette. "Det er naturligvis opløftende, at tallene er langt fra så høje, som tilfældet er med kaffen, om end man måske skal være særlig opmærksom på følgevirkningerne heraf, mener Business Danmarks formand for arbejdsmiljøudvalget.

"Det er ikke kun koffeinindholdet i energidrikke, der skal manøvreres omhyggeligt, men også de forskellige tilsætningsstoffer, som disse drikke indeholder. Disse ingredienser har i de seneste år fået øget bevågenhed, idet forbrugerne bliver mere opmærksomme på de mulige sundhedsmæssige konsekvenser forbundet med regelmæssigt forbrug af energidrikke, og netop den øgede opmærksomhed på sammensætningen af energidrikke har muligvis bidraget til deres mindre udbredte brug på arbejdspladsen, selvom de naturligvis er blevet mere og mere populære – særligt blandt det yngre segment," siger han.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.