Fremtidens grønne omstilling af landbruget får nu en hjælpende hånd fra fortiden. I 1521 inviterede Kong Christian II 184 nederlandske landbrugere til Danmark for at bosætte sig på Amager. De skulle bringe den bedste viden om dyrkning af grøntsager til Danmark.
Og i anledning af 500-året for den begivenhed og i samme ånd indgår fødevareminister Rasmus Prehn i dag en grøn samarbejdsaftale med sin nederlandske kollega om omstillingen af landbruget.
"Der er historisk tætte bånd til Nederlandene, og vi har gennem århundreder nydt godt af de fælles interesser på landbrugsområdet. For 500 år siden handlede det om dyrkning af grøntsager, og nu handler det om at sikre fremtidens klimavenlige landbrug," siger landbrugsminister Rasmus Prehn.
Nederlandene er kendt for deres arbejde med klimavenligt landbrug og har gennem årene udviklet flere løsninger, der kan fremme et grønnere landbrug. Det gælder eksempelvis løsninger, der reducerer klimaaftrykket. Men Danmark er også frontløber i forhold til grønne løsninger, og samarbejdet skal føre til mere udveksling af viden og gode eksempler, der virker i praksis.
"Vi er nødt til at finde grønne løsninger, og vi kan meget selv, men vi må også lære af de bedste for at finde løsninger. Det gælder eksempelvis plantebaseret mad, hvor Nederlandene er langt fremme, og hvor vi i Danmark har store ambitioner. Derfor er samarbejdet med Nederlandene meget vigtigt, og vi får med aftalen mulighed for at sparre med nogle af de bedste i verden til klimavenligt landbrug," siger Rasmus Prehn.
Aftalen indeholder forslag til en række mulige samarbejdsområder på fødevare- og landbrugsområdet. Udgangspunktet for samarbejdsområderne er klima og indbefatter eksempelvis kampen mod afskovning, præcisionslandbrug, dyrevelfærd og samarbejde på vigtige EU-dagsordener. Samarbejdet kan også omfatte opbygning af landbrugssektorer, som er bedre sikret mod eventuelt kommende pandemier.