Opbevarer du den rigtige mad i dit køleskab? Eller stoler du på modtaget, men forældet visdom om, hvad du skal opbevare i køleskabet?
At organisere et køleskab godt gør ikke kun forberedelsen af aftensmaden meget nemmere, men sikrer også, at alt holdes så frisk som muligt.
Men vent, der er nyt: Nogle få fødevarer, vi har fået at vide aldrig må opbevares i køleskabet, bør faktisk være netop der ifølge fødevareeksperter.
Her er, hvad de havde at sige.
Peanut butter
Ligesom med krydderier er det ofte et spørgsmål om personlige præferencer, når det kommer til opbevaring af fødevarer som jordnøddesmør/peanut butter og marmelade.
Men ifølge eksperterne bør jordnøddesmør (og normalt smør, for den sags skyld) opbevares i køleskabet, da det vil hjælpe det til at holde længere.
"Det bedste sted at opbevare naturligt jordnøddesmør, nødder, olier og smør er i køleskabet, især hvis du planlægger at opbevare dem i dit køkken i mere end en uge eller to," siger kokken Corrie Duffy.
"Når du placerer disse varer i køleskabet, skal du sørge for at pakke dem ind eller pakke dem efter behov for at bevare smagen," tilføjer han.
Kartofler
Undersøgelser viser, at opbevaring af kartofler i køleskabet faktisk ikke forårsager den 'kolde sødende' effekt, som vi troede, det gjorde, og at nedkøling af dem endda kan hjælpe dem til at holde meget længere.
Man troede, at det at holde kartofler i et afkølet miljø kunne få dem til at danne et skadeligt kemikalie kaldet akrylamid, når kartoflerne blev kogt, men rådene om dette er nu ændret.
Stærk sovs
Enhver, der elsker stærk sovs, bør måske overveje at opbevare den i køleskabet for at hjælpe den med at bevare sin stærke smag.
Tilsyneladende forbliver dette krydderi frisk meget længere, når det opbevares i køleskabet i stedet for på bordpladen eller på en hylde ved stuetemperatur.
Den kan også holde længere, hvis den opbevares i en lufttæt beholder.
Malede chiafrø
Hvis du kan lide at drysse nogle malede chiafrø på dine havregryn eller blande dem i en smoothie om morgenen, skal du sørge for at opbevare dem i køleskabet, ellers kan frøene ende med at smage mindre friske.
Theresa Tesolin er medstifter af RusticWise, et websted, der deler råd om, hvordan man er bæredygtig derhjemme og i haven. Hun siger, at malede hørfrø, chiafrø og hampefrø alle er bedre opbevaret i køleskabet eller endda fryseren.
"Mens det er fint at opbevare disse fødevarer i en lufttæt beholder ved stuetemperatur, hjælper opbevaring i køleskabet med at forlænge holdbarheden ved at bevare de flygtige olier og forhindre harskning," forklarer Theresa.
"Du ved, at det er tid til at smide disse ting, når de udvikler en meget bitter smag."
Kaffe
Der er delte meninger, når det kommer til kaffe, men ifølge Shaun Martin, der er boligdesignekspert med en baggrund i sundhedsvidenskab, bør malet kaffe eller bønner til din yndlingskaffe opbevares i køleskabet.
"Malet kaffe indeholder også naturlige olier, der hjælper med at bevare smagen og aromaen af din kaffe. At opbevare dem i en forseglet beholder i køleskabet vil forhindre, at de bliver forældede," siger han.
Rødbeder og roer
"Rødbeder og roers holdbarhed afhænger for det meste af, hvordan de opbevares," siger Cynthia Hamilton hos Our Good Living Formula, et firma, der tester skønhedsprodukter.
"Når du kommer hjem, så fjern det grønne fra rødbederne eller roerne, hvis du ikke skal bruge det. Grønt skal hakkes og bruges med det samme eller tilføjes til din kompost, for hvis de bliver siddende på roerne i en længere periode, vil de trække fugt fra roerne"
"Roer og rødbeder kan opbevares i fire til seks uger i en lufttæt pose, efter at grøntsagerne er plukket. For at lade fugten slippe ud, bør du lave et par små huller i posen. Deres skal kan begynde at føles lidt tynd, og skimmelsvamp kan begynde at vokse, hvis fugten bliver lukket inde," forklarer hun.
Honning
"Modsat andre søde madvarer, bliver honning aldrig for gammelt," forklarer Shaun Martin.
"At opbevare det i køleskabet hjælper imidlertid til at holde honningen frisk og lækker, og så forhindrer det også, at der hurtigt kommer krystallisering."
Nogle former for mel
Vi har altid opbevaret mel sammen med bageartikler i spisekammeret, men madeksperten Corrie Duffy hævder, at fuldkornsmel holder sig bedre i køleskabet. Det samme gælder for glutenfrit mel.
Disse har en kortere holdbarhed end traditionelt mel, men du kan forlænge deres holdbarhed med tre til seks måneder ved at opbevare dem i lufttætte beholdere i køleskabet," siger Celeste Noland, en glutenfri madlavnings-entusiast fra There Is Life After Wheat.
"Før du bager, skal du bare sørge for at sætte/lægge melet på bordet i cirka 30 minutter for at varme det op til stuetemperatur," siger hun.
Kilde: Homes & Gardens