Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Forskningsprojekt forbedrer genbrugsprocesser i byggebranchen

Bæredygtighed

29/08/2024 15:25

Maria K.

Lige nu genbruges tæt på 0 %

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Byggebranchen skal genbruge mange flere materialer, men hvordan ved man, hvor meget de gamle materialer kan holde til, og hvem stiller garantien? I samarbejde med en række private partnere arbejder forskere på Syddansk Universitet på at finde en løsning.

Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

Behov for udvikling

Tæt på 0 procent.

Ifølge Miljøministeriet er det så mange byggematerialer, der i dag bliver genbrugt.

Skal byggebranchen omstilles i en mere grøn retning, skal det tal hæves gevaldigt. Men som det er i dag, er der en lang række udfordringer, som står i vejen for at bruge genbrugsmaterialer i stor skala.

Én af dem er manglen på dokumentation.

Det fortæller Henrik Brøner Jørgensen, der er lektor i bygningsteknik på Syddansk Universitet og leder af SDU Structures.

- Når man bygger med nye materialer, ved man, hvor stærke de er. Der er nogle standarder, som garanterer, at med en eller anden sandsynlighed vil der ikke ske svigt med den og den belastning. Det kan ingeniørerne så regne på og dimensionere konstruktionen ud fra, forklarer Henrik Brøner Jørgensen.

- Samme dokumentation har vi ikke i dag for genbrugte materialer.

Det betyder, at man – for at være på den sikre side – ofte overdimensionerer, hvis man vil bygge med genbrugsmaterialer. Og vigtigere endnu betyder det, at der som udgangspunkt ikke er nogen, der kan stille garanti for, at materialerne holder. 

Om projektet

Forskere fra SDU Structures er gået sammen med Rex Skov Arkitekter, Stark, LH Hockerup, Enemærke & Petersen og Brav Rådgivende Ingeniører om at undersøge, hvordan man kan genbruge gamle træspær. Projektet er finansieret af We Build Denmark og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. 

Træspærene kommer fra rækkehusene Åhaven, et alment boligprojekt lidt uden for Odense, som skal rives ned på grund af fugtproblemer. Der bliver også genbrugt en lang række andre materialer, bl.a. teglsten og limtræsbjælker, fra byggeriet.  

SDU står for at teste spærene og opbygge et statistisk grundlag for styrkevariationen i træet. Målet er, at man fremover vil kunne sortere gamle træspær alene ved en visuel styrkevurdering. 

Det vil løse et stort problem inden for genbrug af byggematerialer, nemlig manglen på dokumentation og derfor også manglen på garantistillelser.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.