Træpaller kan virke som et uskyldigt stykke træ, der er med til at transportere varer på tværs af landegrænser. Men paller og andet træemballage kan i nogle tilfælde indeholde uønskede kryb, der kan være så skadelige for den danske natur, at de straks skal udryddes. I år har Landbrugsstyrelsen oplevet en stor stigning i antallet af anmeldelser af mistanke om uønskede skadedyr. I 2019 fik styrelsen 19 anmeldelser, mens man i 2021 allerede har modtaget 162 anmeldelser.
"Vi kan se, at flere er opmærksomme på de uønskede skadedyr, når de færdes i naturen. Men vi har også brug for at få alle, der får leveret varer på træpaller, til at holde øje med blinde passagerer i form af larver og biller. Nogle af billerne kan ødelægge hele skove, så dem skal vi simpelthen holde ude af Danmark. Derfor opfordrer vi alle til at holde udkig efter larver og biller, når de får leveret varer på træpaller eller andet træemballage," siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær.
Træemballage, som importeres til EU skal altid være ISPM 15-mærket, hvilket betyder, at det er behandlet, så der ikke kan følge levende insekter med. Landbrugsstyrelsen laver stikprøvekontrol af importeret træemballage i samarbejde med Toldstyrelsen. Her bliver træemballage fra Kina, Indien og Hviderusland prioriteret, da erfaringen har vist, at der er stor risiko for skadelige larver og biller med træemballage der indføres med bestemte varer fra disse tre lande. Men Landbrugsstyrelsen udfører også stikprøvekontrol af træemballage, der indføres fra andre lande.
Sort bille hoppede ud af træpalle
I starten af juni måned blev Landbrugsstyrelsen kontaktet af en virksomhed fra Midtjylland, der havde opdaget, at deres varer gemte på en overraskelse. En sort bille med lange følehorn havde gemt sig i pallen. Det viste sig at være en såkaldt japansk fyrrebuk, der kan bære rundt på meget skadelige rundorme, og med tiden lægge hele fyrreskove øde. Landbrugsstyrelsen fik i samarbejde med virksomheden destrueret pallerne og sikret sig, at der ikke gemte sig flere levende overraskelser i sendingen af varer.
"Træpaller og træemballage, som er ISPM 15-mærket, skal efter loven være enten varmebehandlet eller gasbehandlet, så der ikke kan forekomme insekter i træet. Men vi har desværre set flere eksempler på, at træ, der importeres til EU og er mærket, indeholder skadedyr, hvilket er en indikation på, at der ikke er sket korrekt behandling. Man skal derfor holde øje, uanset om pallerne har de rigtige mærker eller ej," siger Kristine Riskær.
Sådan tjekker du træemballagen
• Vær opmærksom på drys af savsmuld under emballagen og levende biller eller larver på eller i træet
• Tjek om et knækket/svagt bræt eller mørkfarvning af træet skyldes larvegange inde i træet
• Anmeld straks eventuelle fund til Landbrugsstyrelsen på www.plantesundhed.dk. Her skal du uploade billeder og notere findestedet. Gem gerne billen eller larven. Der er anmeldepligt.