Klimakrisen kræver en markant grøn omstilling af Europas energiforsyning i de kommende år. Samtidig har Ruslands invasion af Ukraine slået fast, at europæisk samarbejde er vigtigere end nogensinde før, og at en omstilling væk fra sort energi skal gå stærkt. Derfor vil Danmark høste Nordsøens fulde havvindspotentiale og sætte grøn strøm til vores europæiske naboer gennem anlæggelsen af nye energiøer.
På dagens Nordsøtopmøde i Esbjerg underskrev statsminister Mette Frederiksen en historisk ambitiøs erklæring med den tyske kansler Olaf Scholz, den nederlandske premierminister Mark Rutte og Belgiens premierminister Alexander De Croo. Sammen vil landene kunne levere 65 GW havvind i 2030 og øge kapaciteten til mindst 150 GW i 2050. Det kan forsyne op til 230 millioner europæiske husstande med grøn strøm.
"Dagens topmøde er intet mindre end historisk. Vi er blevet enige om en ambitiøs erklæring, der ikke alene kommer til at forsyne hele Europa med grøn strøm, men som på sigt også kan bidrage til produktionen af grønne brændstoffer til skibe, fly og lastbiler. Alle fire lande ser det enorme potentiale, som Nordsøens kraftige blæst tilbyder os, og vi står klar til at høste det. Det er fælles beslutninger som disse, der gør en afgørende forskel, når vi skal tackle både klima- og energikrisen, hvor det er bydende nødvendigt at blive uafhængig af sort energi fra Rusland," siger klima- og energiminister Dan Jørgensen.
Ved topmødet blev statslederne ledsaget af deres respektive energiministre. Også her blev der underskrevet en række erklæringer, der konkret anviser, hvordan landene vil føre de ambitiøse visioner ud i livet. Bl.a. indgik Danmark og Belgien aftale om, at Belgien skal kobles på den første energi-ø i Nordsøen.
Fakta om aftalen
Den nuværende samlede kapacitet fra havvind i EU er på ca. 16 GW, hvoraf Belgien, Danmark, Nederlandene og Tysklands har ca. 15 GW
På Nordsøtopmødet underskrev regeringscheferne fra Tyskland, Belgien, Nederlandene og Danmark en fælleserklæring med mål om at levere mindst 65 GW havvind i 2030 og øge kapaciteten til mindst 150 GW i 2050.
De fire lande vil med erklæringen levere halvdelen af den grønne strøm fra havvind, som EU har brug for i 2050 for at opnå sit mål om klimaneutralitet
Energiministrene indgik særskilte erklæringer, der bl.a. omhandler samarbejde om forbindelser til og maksimering af kapaciteten på den første energi-ø og etableringen af yderligere en energi-ø i Nordsøen
Danmark og Belgien underskrev en aftale om salg af danske vedvarende energi-andele til Belgien til et samlet beløb på minimum 280 mio. kroner, der kan stige til 560 mio. kr. afhængig af Belgiens efterspørgsel. Samtidig bekræfter aftalen, at Belgien bliver koblet på energiøen i Nordsøen i 2033.
Nederlandene tilsluttede sig en erklæring med Danmark om at udarbejde en analyse, der skal danne grundlag for en udlandsforbindelse til den første energi-ø.