Målet er, at Danmark skal reducere sit samlede udslip af CO2 med 70 pct. i 2030 i forhold til niveauet fra 1990. Derfor har regeringen nedsat en række klimapartnerskaber med dansk erhvervsliv, der skal hjælpe med at nå målet.
Partnerskabet på forsvarsområdet har fokuseret på at udvikle anbefalinger, der kan gå hånd-i-hånd med Forsvarets operative behov. Det skal blandt andet ske ved at udnytte Danmarks position som grønt foregangsland i en tid, hvor europæisk forsvars- og klimapolitik bliver knyttet stadig tættere sammen.
Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.
Bødskov: Vi skal sadle gevaldigt om
Forsvarsminister Morten Bødskov byder klimapartnerskabets anbefalinger velkommen.
-Krigen i Ukraine har understreget, at europæisk forsvars- og sikkerhedspolitik er sammenvævet med klima- og energipolitik. For i fremtiden vil teknologierne bag den grønne omstilling blive et vigtigt værktøj til et mere slagkraftigt og selvforsynende forsvar.
Direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl, glæder sig over udsigten til et tættere samarbejde mellem Forsvaret og dansk erhvervsliv.
-Grøn omstilling er en dansk styrkeposition. Den skal vi også bruge til at omstille forsvaret, uden at kompromittere opgaverne. Et nyt og tæt partnerskab mellem erhvervsliv og forsvaret er afgørende for dansk sikkerhed og giver nye muligheder også i NATO og EU.
Otte overordnede fokuspunkter
Klimapartnerskabet kommer med en række her-og-nu-anbefalinger, som kan inddeles i otte overordnede grupper:
Alternative drivmidler
Et grønt søværn
Simulation som en dansk styrkeposition
Fremme af grønne operative koncepter
Innovation og forskning
Optimeret transport
Optimering af bygninger og arealer
Klima- og miljøkrav til alle indkøb og leverandørkæderne
Du kan læse detaljerne i klimapartnerskabets anbefalinger i rapporten Klimapartnerskab på forsvarsområdet.