125 billioner dollar. Altså 125.000 milliarder dollar.
Så meget økonomisk værdi bidrager naturen og dens økosystemer til årligt på verdensplan. Men det er samtidig en pengekilde, der ifølge WWF Verdensnaturfonden er mere truet end nogensinde før.
- Desværre går det værre og værre. Ud af de 4000 dyrearter, vi har kigget på, er de i gennemsnit gået 60 procent tilbage de sidste 40 år, siger biolog og generalsekretær i WWF Danmark Bo Øksnebjerg om et af rapportens hovedresultater.
Et nyt element i rapporten, som er udkommet hvert andet år siden 1998, er beregningen af den globale værditilførsel, som naturen bidrager til.
Nyhedsbrev 2
100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste?
Det er gratis
Det astronomiske beløb, der svarer til 820 billioner kroner, skal illustrere dels vigtigheden af naturen og den værdi, som vil gå tabt i tilfælde af økosystemers kollaps, som vi bevæger os mod med stadigt hastigere skridt.
Generalsekretæren erkender, at perioden siden Anden Verdenskrig, hvor naturen er blevet presset mest over evne, samtidig er den, hvor den globale levestandard er steget mest.
Men han mener, at der findes løsningsmodeller, hvor udnyttelse af naturen ikke er på bekostning af beskyttelse af naturen.
- Vi har den viden, der skal til, til at stoppe naturens tilbagegang og sikre vækst, udvikling og færre fattige. Vi kan bare ikke blive ved med hæmningsløst at bruge, siger han.
Både politikere, industrier og forbrugerne er derfor ifølge WWF nødt til at omstille sig til at leve og producere på en mere bæredygtig måde.
- Regningen for de nødvendige ændringer skal jo betales på kort sigt, men den tjener sig selv ind på lang sigt, siger generalsekretæren.
For WWF står slaget om at øge bevidstheden om den kritiske situation og løsningerne i årene inden 2020. Her skal klimaaftalen fra Paris og FN's 17 verdensmål evalueres af verdens regeringer og ngo'er.
Rapporten Living Planet Report giver et samlet billede af naturens tilstand på baggrund af flere end 50 forskellige artikler og forskningsprojekters resultater samt WWF's egne data om dyrebestande.'
FAKTA: Vi overproducerer i stor stil Kloden er hårdt presset på ressourcer, advarer WWF Verdensnaturfonden i en ny rapport.
Et af problemerne er overproduktion. Læs mere her:
* Verdens befolkning bruger, hvad der svarer til 1,7 jordkloder om året. Det vil sige, at vi bruger næsten dobbelt så mange ressourcer på et år, som Jorden kan nå at genskabe.
* Vi producerer mad nok til 13 milliarder mennesker om året på verdensplan.
* En tredjedel af den producerede mad - cirka 1,3 milliarder ton - går til spilde hvert år.
* En gennemsnitlig indbygger i et industrialiseret land som Danmark spilder 900 kg mad. I udviklingslande er tallet 460 kg.
* Hvis verdens forbrugs- og produktionspraksis ikke ændrer sig, vil naturen om 80-100 år ifølge Global Footprint Network nå et uafvendeligt kollaps, som vil have globale konsekvenser.
Kilder: WWF's Living Planet Report, FAO, Global Footprint Network.
/ritzau/