Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dækdirektør revser styrelse: "Selvfølgelig har det en betydning for trafiksikkerheden!"

Bil og motor

16/09/2024 12:22

J. Bøgen

Han er mildest talt ikke imponeret Færdselsstyrelsens anbefalinger, når det kommer til et eventuelt lovkrav om sommer- og vinterdæk.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Af adm. direktør Georg Nielsen, Continental Dæk Danmark A/S

Man skulle mene, at en statslig styrelse ville basere sine anbefalinger på forskning og faktuel viden frem for at holde fast i historiske holdninger, som branchefolk og -eksperter i årevis har udfordret.

Det er desværre ikke tilfældet i sagen om skift mellem sommer- og vinterdæk, hvor Færdselsstyrelsen i et nyligt høringssvar til transportministeren giver udtryk for, at ”der ikke er beviser for, at et lovpligtigt krav om vinterdæk vil have signifikant betydning for fremkommeligheden og sikkerheden.”

Den holdning har Færdselsstyrelsen haft i årevis. Desværre. Og til stor forundring for de fleste, der arbejder professionelt med dæk, trafiksikkerhed og fremkommelighed. Det svarer til, at man argumenterer for, at det ikke var nødvendigt at lovgive om sikkerhedsseler, for dem bruger de fleste jo…

Utallige dæktests modsiger Færdselsstyrelsen

For alle dæktests udført af både internationale, anerkendte institutter, dækproducenter og uafhængige bilmedier viser, at der er markant forskel på vinterdæk og sommerdæk – og at denne forskel dokumenterbart har afgørende indflydelse på vigtige faktorer som trafiksikkerhed, fremkommelighed, brændstofforbrug og støjniveau.

Der er mange faktorer, der giver forskellen. Vedvarende optimering af gummiblandingen og dækmønsteret er blandt de væsentligste – og netop forskning og udvikling i optimering af dækteknologierne har gennem årene bidraget til stadigt bedre dæk, der vel at mærke er eneste kontakt mellem føreren og vejbelægningen.

Udviklingen af dæk sikrer, at der både er et effektivt vejgreb til fremdrift, styring og bremseevne samtidig med, at kilometertallet i dækket øges, så brændstoføkonomi og klimaaftryk sænkes. Optimering af gummiblanding og mønster til sommerdæk og vinterdæk sikrer optimalt vejgreb afhængig af vejtemperaturen og reducerer samtidig støjniveauet. Og optimering af mønster og størst mulig mønsterdybde reducerer risikoen for akvaplaning, når vejbanen er våd. Blot for at tage nogle af faktorernes betydning.

Der kan sagtens være bilister, der kører så lidt eller har et kørselsmønster, hvor helårsdæk – der enkelt sagt tager afsæt i modificerede vinterdæk - kan være et brugbart kompromis, men lige så præcist og effektivt som årstidsbestemte dæk bliver de ikke.

En halv million kører på forkerte dæk

Det er godt, at dæktællinger fra Dækbranchen viser, at omkring 80 procent af befolkningen skifter mellem vinter- og sommerdæk, så kontakten mellem køretøj og asfalt passer til årstiden.

Men med en bilpark, der har passeret 2,8 mio. personbiler, resterer der altså stadig noget, der ligner tæt på en halv million bilister, der kører på dæk, der ikke svarer til årstiden.

Blot ganske få af disse kan skabe enorme trafikproblemer. For hvad nytter det, at fire bilister ved en togovergang i december har de rigtige dæk på, hvis den femte, der holder forrest, ikke kan komme op over bakken, fordi vedkommende kører på sommerdæk?

Særlige forhold for de tunge køretøjer

De tunge køretøjer som busser og lastbiler udgør en helt særlig problemstilling. Her kan det være en afbalancering mellem økonomi og behov fx for bybusser, hvor helårsdæk kan være en løsning, men coachbusser, der kører gæster op ad fjeldet til skisportshotellet i Norge, vil næppe kunne komme det sidste stykke uden effektive vinterdæk.

De fleste er enige om, at der skal stilles høje krav til tunge køretøjer, der kan forvolde stor skade i trafikken, hvor chaufføren mister kontrollen. Så her er kravene til dækkene nedfældet i mange landes lovgivning.

Vi kan ikke lovgive mod dumhed

Naturligvis løser valget af årstidsbestemte dæk ikke alle udfordringer i trafikken. Der vil eksempelvis være dage i løbet af en vinter, hvor selv bæltekøretøjer vil have svært ved at komme frem. Og bilister, der kører med hovedet under armen, kan vi heller ikke lovgive imod.

Men at påstå – på trods af utallige forskningsresultater og dæktests – at det ikke vil have betydning for trafiksikkerheden og fremkommeligheden, hvis alle kørte på dæk, der passer til årstiden, vejret og føret… Det er simpelthen en kontrafaktisk vildledning af forbrugerne og til fare og ulempe for trafiksikkerheden.

Lyt til eksperterne

Så jeg håber ærligt talt, at den ansvarlige minister tager en alvorlig snak med medarbejderne i Færdselsstyrelsen – og at transportministeren ser bort fra det høringssvar, de har udarbejdet.

I stedet bør ministeren tage dækbranchens og eksperterne med faglig indsigt fra virkeligheden alvorligt. Det er faktisk dem, der sidder inde med brugbar viden. Viden, der kan anvendes til at fremme både trafiksikkerhed og fremkommelighed.

Og det var vist dét, ministeren efterlyste input til i dialogen med Folketingets partier om lovgivning om sommer- og vinterdæk.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.