Vil børnenes statsminister handle på børnefattigdom i Danmark

Politik

28/05/2019 00:18

Claus Jansson

Ingen medier er oprigtig interesseret i en debat om børnefattigdom i et af verdens rigeste lande, men det kommer ikke som en overraskelse for dem af os, som vedholdende forsøger at skabe politisk interesse for et opgør med selvsamme.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Kort før valkampen rettede bevægelsen ”Næstehjælperne” fokus på det stigende antal børn, som er omfattet af ”relativ fattigdom”.

Trods en alarmerende stigning i antallet af børn ramt af "relativ fattigdom" og videnskabelig evidens for de livslange følger, så er der ingen medier, som har valgt at tage emnet op for alvor, når partiledere og statsministerkandidater mødes ansigt til ansigt.

Hvad er DenOffentlige for et medie?

Læs om, hvad der sker på DenOffentlige, og få ideer til, hvordan du kan være med.

Vi samler artikler om og fra DenOffentlige lige her.

Heller ikke når det sker med en selvproklameret ”børnenes statsminister”.

Det kedelige faktum er, at 64.500 børn lever i relativ fattigdom. Relativ fattigdom; ordet er jo i sig selv en absurditet. Alene sidste år kom der 12.000 flere børn som blev ”relativt fattige”.

Studier foretaget af forsker Rune Vammen Lesner viser, ”at et enkelt år i fattigdom fører til gennemsnitligt 12 procent lavere erhvervsindkomst som voksen. Årsagen til den lavere indkomst ser ud til at være, at børnene tager kortere uddannelse og kommer tidligere på arbejdsmarkedet.”

I Alternativet ønsker vi bl.a. at afskaffe kontanthjælpsloftet for at forhindre børnefattigdom. Fordi 10.100 børn i familier ramt af kontanthjælpsloftet lever under fattigdomsgrænsen.

Nuværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har udtalt at, ”Det bedste, der kan ske for disse børn, er, at deres forældre kommer i arbejde.”

Dette selvom ministeren ved, at langt over halvdelen af kontanthjælpsmodtagere er mennesker med andre udfordringer end ordinær ledighed.

Det er mennesker som er syge, har et handicap, har et misbrug eller har andre komplekse problemstillinger. Mennesker som ikke skulle være på kontanthjælp, men på andre ydelser.

Ministeren, og tidligere minister Jørn Neergard Larsen, har udtalt ved flere lejlighed, at ”syge mennesker skal ikke være på kontanthjælp”. Men det er de – og der forbliver de.

Mennesker som kun er på kontanthjælp, fordi det er en økonomisk gevinst for kommunerne at have dem på kontanthjælp frem for andre ydelser. Fordi kommunerne spekulerer i den statslige refusionsordning.

Derfor har vi mennesker, som er på kontanthjælp i både 10, 20 og 30 år. Også derfor har vi en stigning i antal fattige børn.

Kong Christian den halve

Følg historien, der trækker centrale nedslagspunkter frem fra et 30 år langt sagsforløb. Det her er ikke en enkeltsag. Det er en afklædning af et system, som svigter dagligt.

Læs også folketingskandidat og fleksjobber Claus Janssons blog om forslag til et nyt beskæftigelsessystem. 

 

Så fordi der er syge og handicappede på kontanthjælp som resultat af også den kommunale kassetænkning, så er det helt i orden at deres børn er fattige.

Det er simpelthen en vederstyggelighed.

Og så er den ikke længere hr. Troels Lund Poulsen.

Og så skal vi ikke glemme, at fattigdom påvirker menneskers intellekt. Økonomiske bekymringer kan direkte måles og modsvarer et tab i 13 IQ-point.

Det virker ikke skide smart, at syge mennesker skal straffes økonomisk, så deres børn hæmmes i deres intellektuelle udvikling.

Børnenes statsminister, Mette Frederiksen, vil ikke afskaffe selvsamme kontanthjælpsloft og sagde i DR TV avisen den 24. maj:

Jeg tror det er vigtigt for vælgerne at vide, at man er optaget af denne her problemstilling”.

NEJ, Mette Frederiksen.

Det er ikke vigtigt for vælgerne at vide.

Det er vigtigt for vælgerne at vide, at du vil afskaffe børnefattigdommen i Danmark. Et af verdens rigeste lande, hvor vi suger pengene op fra bunden af samfundet for at give dem til de rige.

Det er uanstændigt og det har du fra Claus Jansson. Jeg vil ikke finde mig i det.

Øvrige konsekvenser af fattigdom:

  • Er man ramt af fattigdom som barn, så falder ens chance for at bestå folkeskolen fra 87 procent til 74 procent. Er familien fattig i mere end ét år i løbet af folkeskoletiden, sker der et yderligere fald i chancerne for at bestå 9. klasse.

  • Er man fattig i mere end to år i løbet af folkeskoletiden, falder chancen for at bestå 9. klasse til under 70 procent.

  • Jo tættere på 9. klasses afgangsprøve barnets familie bliver fattig i, des større risiko er der for, at barnet ikke består dansk og matematik.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Alternativet har afsat 2 mia kroner til afskaffelse af kontanthjælpsloftet i vores fuldt finansieret regeringsprogram fra august 2018.

Du kan læse mere om emnet i Alternativets politiske udspil ”Mere lighed, rigere liv”.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.